Economic

Transportatorii cer Guvernului stoparea cresterii preturilor la carburanti

Ziarul de Vrancea
4 ian 2011 531 vizualizări
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului o pozitie "hotarita" pentru stoparea cresterii "necontrolate" a preturilor la carburanti, sustinind ca anul trecut acestia s-au scumpit cu aproximativ 30%.

"UNTRR a constatat ca in decembrie 2010 pretul carburantilor a fost majorat din nou, de aceasta data fara a avea nicio justificare. (...) UNTRR isi exprima clar dezacordul fata de politica de preturi monopolista practicata de companiile petroliere si solicita Guvernului Romaniei sa adopte o pozitie hotarita de stopare a fenomenului. Guvernul trebuie sa regindeasca aplicarea taxelor pe carburanti si sa controleze structura de cost pentru a asigura stabilitatea preturilor si pentru a preveni fluctuatiile pietei care afecteaza grav economia. Carburantul reprezinta cel mai mare cost al operatorilor de transport rutier, iar cresterea preturilor la pompa va conduce la majorarea continua a costurilor la clienti", se arata intr-un comunicat al Uniunii. UNTRR considera ca prin scumpirea din decembrie 2010 si ianuarie 2011, pretul combustibililor a ajuns la acelasi nivel cu cel din Austria. "Acciza este mai mica in Romania cu 32%, dar pretul final este mai mic doar cu 5%. Unde merge diferenta? In conditiile in care preturile la pompa pentru carburant sint egale in Romania si in Austria, statul roman trebuie sa retina aceeasi suma ca si statul austriac sub forma de taxe, acciza plus TVA. Astfel, in marimi comparate, statul roman ar trebui sa incaseze anul urmator peste 500 milioane de euro in plus fata de anul acesta. Echivalentul a 130 kilometri de autostrada", spun reprezentantii UNTRR. Acestia au amintit calendarul de majorare a accizelor la combustibil in Romania pina la atingerea pragurilor minime ale accizelor conform directivelor europene, care implica o ultima majorare in cazul benzinei la 1 ianuarie 2011, cu 11 euro la o mie de litri si a majorare a motorinei cu 37 euro la mia de litri pina la 1 ianuarie 2013.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.