Economic

Prima fosta republica sovietica, Estonia, a intrat in zona euro

Ziarul de Vrancea
3 ian 2011 508 vizualizări
Estonia a devenit la 1 ianuarie primul stat din fosta URSS care a intrat in zona euro, punind capat, cel putin temporar, procesului de extindere a uniunii monetare, afectata de criza datoriilor suverane, transmite Bloomberg. Statul estonian este al 17-lea membru al zonei euro si, cu un PIB de 14 miliarde de euro, se afla pe penultimul loc in functie de marimea economiei, inaintea Maltei.

In conditiile in care Europa se afla in criza financiara, este probabil ca niciun alt stat din Uniunea Europeana sa nu adopte euro in urmatorii citiva ani. Lituania si Letonia au ca obiectiv trecerea la euro in 2014, dar alte state mai mari din estul continentului au evitat sa stabileasca termene precise. "Estonia trebuia sa opteze sa intre in clubul tarilor care iau decizii, sau sa ramina in afara acestuia. Am preferat sa actionam ca membru al acestui club", a declarat premierul estonian Andrus Ansip.

Cu o pondere a datoriilor in PIB de numai 8% in 2010, Estonia va fi statul cu cea mai solida economie din uniunea monetara. Seful bancii centrale din Estonia, Andres Lipstok, devine membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) si va participa la prima sedinta de politica monetara a institutiei pe 13 ianuarie. Pe 1 ianuarie au fost puse in circulatie 85 de milioane de monede euro care au gravata harta Estoniei, precum si 12 milioane de bancnote, potrivit bancii centrale, iar moneda nationala, coroana, va fi retrasa de pe piata in decurs de doua saptamini.

Estonia a facut parte, in 2004, din primul grup de tari est-europene care au aderat la Uniunea Europeana si a intrat in NATO acelasi an. "Odata cu intrarea Estoniei, peste 330 de milioane de europeni vor folosi euro", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Estonia a fost grav afectata de criza financiara mondiala si a inregistrat contractii economice de 5,1% in 2008 si 13,9% in 2009. In intervalul 1995-2007, PIB-ul tarii a crescut in medie cu 7,2%. In 2010, economia a avansat cu 2,4%, iar pentru acest an este anticipata o crestere de 4,4%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.