Economic

Zona euro are 20% sanse de a supravietui in forma actuala

Ziarul de Vrancea
3 ian 2011 433 vizualizări
Probabilitatea modificarii structurale a zonei euro in urmatorii zece ani este de 80%, in conditiile in care guvernele nu reusesc sa ia masuri suficiente pentru eliminarea dezechilibrelor economice, potrivit Centrului pentru Cercetari Economice si de Afaceri (CEBR), citat de Bloomberg.

O noua criza a datoriilor suverane se va declansa in aceasta primavara, cind Spania si Italia trebuie sa refinanteze obligatiuni de peste 400 de miliarde de euro, considera directorul general al CEBR, Douglas McWilliams. "Zona euro s-ar putea diviza, desi politicienii europeni au capacitatea, in mod normal, sa raspunda crizei. Daca zona euro nu se divizeaza, 2011 ar putea fi anul in care moneda unica s-ar putea deprecia substantial, spre paritate cu dolarul", anticipeaza McWilliams.

Uniunea Europeana si FMI au aprobat in 2010 programe de sustinere financiara pentru Grecia si Irlanda, dupa ce temerile legate de sustenabilitatea finantelor publice au majorat randamentele obligatiunilor acestor state. "Suspectez ca ceea ce va destrama euro va fi esecul majoritatii statelor de a lua masurile dificile necesare pentru a face economiile competitive pe termen lung. Acordam sanse de 1 la 5 ca zona euro sa supravietuiasca in forma actuala, in urmatorii zece ani".

Comentariile fac parte dintr-un top de zece estimari efectuate de CEBR pentru 2011, care include o criza economica in Japonia si mentinerea dobinzilor de politica monetara la nivelul actual in Statele Unite, zona euro si Marea Britanie. CEBR este o companie independenta de consultanta infiintata in 1992, care ofera servicii companiilor, institutiilor financiare, departamentelor guvernamentele, agentiilor, precum si Comisiei Europene.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.