Economic

Ce se schimba in politica fiscala si de venituri aplicate de la 1 ianuarie

Ziarul de Vrancea
30 dec 2010 548 vizualizări
Cele mai multe schimbari reprezinta cresteri ale taxelor sau accizelor si reduceri ale beneficiilor n pentru societatile comerciale, vor fi simplificate procedurile de depunere a unor acte n cresc si limitele de despagubire pentru RCA

Cresterea taxei auto si a accizelor, posibilitatea ca microintreprinderile sa opteze pentru un impozit de 3% pe venit, contributii de sanatate impuse mai multor pensionari, dar si cresterea plafonului de garantare a depozitelor se numara printre principalele modificari aplicate de la 1 ianuarie. Astfel, taxa de poluare auto va fi majorata, din 2011, in medie cu 45-50% fata de nivelul actual, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehiculele poluante intr-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare. Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru inmatricularea unei masini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani. Acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.


Despagubiri civile auto de maxim 750.000 euro


Microintreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie anul viitor, sa opteze intre plata impozitului de 16% din profit si o taxa de 3% din venituri. Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pina la 100.000 de euro. Totodata, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepind cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate. Astfel, incepind cu 1 ianuarie 2011 vor fi obligate sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate circa doua milioane de noi contributori la sistem. Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste cu jumatate de punct procentual anul viitor, la 3% din veniturile brute ale salariatilor.

Alte modificari importante se refera la cresterea impozitului cu aproape 100% pentru vehiculele de transport marfa de peste 12 tone si pentru combinatiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de aceeasi capacitate. De exemplu, pentru un vehicul cu doua axe cu o masa de 15-18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent care asigura servicii de transport exclusiv intern, impozitul creste de la 278 lei in acest an la 517 lei pentru 2011. Daca vehiculul are alt sistem de suspensie taxa va fi majorata de la 630 lei la 1.169 lei. in cazul in care masinia respectiva transporta marfa in strainatate, taxa creste de la 397 lei la 517 lei (suspensie pneumatica), respectiv de la 899 lei la 1.169 lei (alt tip de suspensie). Sumele cheltuite de firme pentru masinile folosite la transportul de persoane, cu maximum noua locuri, nu vor fi considerate nici anul viitor drept cheltuieli deductibile, deoarece Guvernul va extinde pina la sfirsitul anului 2011 valabilitatea acestei prevederi, introduse in aprilie anul trecut. Astfel, perioada de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul va fi prelungita pina la 31 decembrie 2011.

Limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor creste cu 40-50% in 2011 comparativ cu valorile din acest an. Pentru pagube materiale, limita de despagubire va fi majorata cu 50%, la 750.000 de euro, comparativ 500.000 de euro in 2010.


Inspectorii de munca primesc atributii sporite


Firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Declaratia va putea fi completata si pe un suport de hirtie, pina la 1 iulie 2011, data dupa care documentul va fi depus lunar prin mijloace electronice. Incepind cu 1 ianuarie, inspectorii de munca vor avea permanent dreptul de a intra in sediul unei firme pentru a verifica acte si vor putea dispune retragerea autorizatiei de functionare, cu suspendarea directa a activitatii, daca descopera incalcari flagrante ale legii.

Persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori. Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, cei mai afectati vor fi proprietarii de yachturi si vile, care cheltuiesc mult pentru vacante scumpe, dar fara sa justifice banii prin venitul declarat statului. Verificarile nu vor viza insa si conturile bancare ale persoanelor fizice, dupa ce bancile comerciale au facut lobby si au reclamat pericolul unor retrageri masive din sistem.

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepind cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmind sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj. Salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei. Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede ca salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramine si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cind au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pina la sfirsitul anului viitor. Tot din ianuarie se vor aplica si legile salarizarii unice si ordonanta de urgenta privind creditele populatiei, promulgate marti de presedintele Traian Basescu.


Indemnizatii reduse pentru mame


Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei. Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfirsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pina la 24 luni. Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent. Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care opteaza pentru concediu de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 lei. Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.

Anul 2011 aduce modificari si in ceea ce priveste certificarea energetica a cladirilor. Astfel, proprietarii de locuinte vor fi obligati, de la 1 ianuarie, sa detina un certificat de performanta energetica a cladirii daca vor sa vinda sau sa inchirieze spatiile respective.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.