Economic

Conditii drastice la acordarea indemnizatiei de somaj

Ziarul de Vrancea
27 dec 2010 684 vizualizări
Legea privind sistemul asigurarilor de somaj a fost modficata de la jumatatea acestei luni

Somerii vor obtine mai greu dreptul la indemnizatie. Pina luna aceasta, pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat, persoanele care ramineau fara loc de munca trebuiau sa aiba 12 luni lucrate in ultimii doi ani, indiferent daca beneficiau si de somaj in perioada mentionata. "Incepind din 16 decembrie, a intrat in vigoarea Legea 233 din 7 decembrie, pentru modificarea si completarea Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Legea prevede ca la stabilirea stagiului minim de cotizare, de 12 luni din ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatia de somaj", a precizat Adriana Sirghie, purtator de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Cu alte cuvinte, o persoana care a lucrat 14 luni in ultimii doi si este concediata va primi ajutor. Insa, daca ulterior se angajeaza si este concediata din nou, sa presupunem, dupa trei luni, nu va mai primi indemnzatie pina nu va realiza stadiul complet de 12 luni de cotizare. O alta modificare adusa Legii 76/2002 este si perioada in care somerii, beneficiari de indemnizatie de somaj, trebuie sa anunte AJOFM in cazul in care intra in concediu medical. "Daca pina acum persoanele fara loc de munca care intrau in concediu medical trebuiau sa anunte institutia noastra pina in data de 5 ale lunii urmatoare, potrivit noilor modificari, somerii trebuie sa ne instiinteze in scris in maximum 24 de ore de la data intrarii in concediu medical. Acestia au obligatia de ne transmite numele medicului care a prescris concediul medical si unitatea unde acesta activeaza. Atit timp cit persoana in cauza se afla in concediu medical nu beneficiaza de somaj, ci primeste indemnizatie de la Casa de Sanatate", a adaugat Sirghie. Ultima modificare adusa de lege ii are in vizor si pe somerii care urmeaza cursurile de recalificare si formare profesionala. Pina acum beneficiarii de somaj care refuzau sa urmeze un curs de recalificare la Centrul de Formare si Recalificare din cadrul AJOFM pierdeau ajutorul de somaj. Dupa noile modificari, somerii pot urma cursuri de calificare/recalificare si la alte institutii, conditia fiind ca programele de formare profesionala sa fie finantate cu fonduri nerambursabile. "Persoanele care opteaza pentru aceste cursuri au obligatia ca lunar sa prezinte agentiei noastre dovada participarii la programele de formare profesionala sau, dupa caz, dovada participarii la examenul de absolvire a acestora. Neprezentarea dovezilor constituie refuz nejustificat si in consecinta se pierde indemnizatia de somaj", a incheiat Sirghie (Gabriela CURELARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 21 ore, 17 minute, 27 secunde
sa traiasca ei, porcii din 380 lei somaj dupa 29 de ani de serviiu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.