Economic

Veritas Panciu vrea desfiintarea antrepozitelor pentru vinuri

Ziarul de Vrancea
27 dec 2010 1703 vizualizări
Legislatia defavorabila ii determina pe antrepozitari sa se mute in alte tari u criza a afectat producatorul pancean de vinuri, care va incepe anul 2011 cu o noua licitatie la Fisc

Viticultorii din Vrancea cer sprijin parlamentarilor pentru ca antrepozitele fiscale sa nu mai fie inchise pentru neplata datoriilor in termen de 60 de zile, asa cum prevede Codul Fiscal. "Aceasta prevedere din Codul Fiscal este o aberatie care va duce la disparitia antrepozitelor de depozitare. Nu este in regula. Aceste antrepozite se vor muta in alte tari, precum Bulgaria, iar in Romania va creste somajul si nu vom mai avea cui sa vindem vinul", a declarat recent directorul firmei Veritas SA Panciu, Adrian Toma, citat de presa centrala. Managerul de la Veritas a solicitat ca trasabilitatea vinurilor sa nu mai fie urmarita de vamesi, deoarece vinul nu este purtator de accize, si a mai spus ca bauturile fermentate linistite fac concurenta neloiala vinurilor. O cerere similara a formulat de curind si Federatia Viticultorilor din Vrancea care a sustinut ca zeci de producatori de vin stau cu vinurile in crame si nu le pot vinde pentru ca au antrepozitele suspendate de Fisc pentru neplata datoriilor. Ministerul Finantelor are inregistrate in Vrancea peste 150 de antrepozitari. Greutatile prin care trec firmele de vinificatie au ajuns si in atentia Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), care a cerut modificarea Codului Fiscal in folosul intreprinzatorilor. PNVV a apelat si la sprijinul parlamentarilor pentru modificarea Codului Fiscal. Recesiunea economica si implicit criza de lichiditati a afectat destul de mult producatorul de vinuri din Panciu, care a acumulat foarte multe datorii in ultimii doi ani atit la bugetul de stat cit si la salariati si furnizori privati si s-a ales chiar cu antrepozitul suspendat. Veritas SA Panciu se afla pe locul sapte in topul datornicilor la Fisc, cu o datorie de 268.213 lei. Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea organizeaza chiar pe 5 ianuarie 2011 o noua licitatie prin care vinde vinurile aflate in cramele societatii. Este vorba despre 80.000 de litri de vin alb si 140.000 de litri de vin rosu de soi, din recolta 2009. Pretul de vinzare este cuprins intre 1,9 si 2,10 lei litrul. Totodata, Fiscul vrincean incearca sa obtina bani si din activele producatorului de vin spumant. Asa se face ca la inceputul anului viitor se vinde la licitatie Ferma nr. 3, cu anexe si teren intravilan, Ferma nr. 14, unde se cresteau animalele, dar si compartimentul pesticide, cu anexe si teren intravilan. Potrivit finantistilor, pretul de pornire a licitatiei este redus cu 50%. (Camelia MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 20 ore, 35 minute, 3 secunde
sa-si plateasca angajatii si datoriile...nu miloaga la stat..bufleiu toma
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.