Economic

Iesim din recesiune in genunchi si cu portofelele goale

Ziarul de Vrancea
21 dec 2010 478 vizualizări
BCR estimeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,2%, dar consumul populatiei va inregistra cel mai probabil un avans marginal

Economia va creste cu 1,2% anul viitor si cu 2,3% in 2012, insa iesirea din recesiune va fi anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le adopte pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011, apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Cresterea economica din 2011 va fi sustinuta in special de investitiile realizate de companiile private, in timp ce consumul gospodariilor populatiei va consemna cel mai probabil doar un avans marginal, potrivit raportului macroeconomic "Romania - Sub semnul austeritatii". BCR estimeaza ca performanta industriei va ramine in 2011 strins corelata cu trendul zonei euro, in conditiile in care cea mai mare parte a exporturilor se indreapta spre aceste tari, iar acest sector ar putea inregistra un avans de 3-4% in 2011. Pe de alta parte, BCR anticipeaza ca sectorul constructiilor nu da semne clare de revenire si, cel mai probabil, intrarea in teritoriul pozitiv la nivel anual va mai dura. Anghel a aratat ca atragerea de noi investitii straine directe, in conditiile in care mediul intern va fi unul stabil, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si indeplinirea reformelor structurale cuprinse in actualul acord cu FMI si UE si probabil si in viitorul acord sint elemente cheie pentru reluarea cresterii economice sustenabile. "Eforturile de consolidare fiscala au inceput sa dea roade, iar deficitul bugetar se afla in prezent sub control. Romania trebuie sa gaseasca punctul de echilibru intre nevoia stringenta de restructurare a sectorului public, ce presupune reducerea anumitor categorii de cheltuieli, si disponibilizarea unor resurse pentru investitii atit de necesare generatiilor viitoare", considera economistul-sef al BCR. El considera ca parteneriatul cu FMI si Uniunea Europeana ar trebui sa continue si in 2011 sub forma unui acord de tip preventiv care sa se focalizeze pe reforme menite sa modernizeze societatea romaneasca.


BNR poate merge pe reduceri de dobinzi


BNR ar putea reduce dobinda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 5,75%, pina la finele anului viitor, pentru a da un semnal de scadere a ratelor practicate de banci si a sustine economia, considera analistii BCR, care se asteapta si la o apreciere nominala a leului. "O crestere economica sub potential ar trebui sustinuta si prin relaxarea politicii monetare, inclusiv o reducere a dobinzii, singura care poate fi anticiclica in 2011 ("¦) Credem ca la finele anului viitor dobinda de politica monetara va fi de 5,75%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul actual, deci o reducere de mica amplitudine", a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel. Analistii BCR se asteapta la o masura de relaxare si in sfera rezervelor minime obligatorii, fiind cel mai probabila o reducere cu cel putin 5 puncte procentuale a ratelor la rezervele minime in valuta. In privinta celorlalte politici macroeconomice, Anghel crede ca o consolidare fiscala prin noi majorari de taxe este improbabila, considerind ca o astfel de masura ar fi chiar o greseala in contextul in care Romania este fortata sa inregistreze anul viitor crestere economica. "O majorare a fiscalitatii ar putea trimite, practic, Romania in al treilea an de recesiune. Sint sanse minime pentru un asemenea scenariu, pentru ca economia inca nu este complet refacuta si am fi unici in Europa ("¦) Sa ne concentram pe investitii si sa nu le mai taiem, asa cum am vazut taiate cheltuieli cu investitii in 2009 si 2010. Exista spatiu suficient pe alte zone", a continuat Anghel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.