Economic

In numai doi ani, numarul salariatilor a scazut cu 645.000 de persoane

Ziarul de Vrancea
15 dec 2010 433 vizualizări
Numarul total al salariatilor a scazut cu 645.000 de persoane de la inceputul anului trecut, iar aproape trei sferturi din total sint angajati care au parasit sistemul privat, majoritatea in 2009, in timp ce ajustarea in sistemul public s-a produs preponderent in acest an.

De la inceputul lui 2009, numarul de salariati a scazut cu 470.000 in sectorul privat, ceea ce reprezinta 73% din intreaga ajustare din piata muncii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Numarul salariatilor din unitatile cu proprietate publica de interes national si local s-a diminuat cu 119.000 persoane, iar in alte unitati cu proprietate publica cu circa 49.000 persoane. Pe parcursul anului trecut efectivul salariatilor a scazut cu circa 440.000 persoane, cu preponderenta in sectorul privat (381.000 persoane, respectiv 87% din reducerea totala din economie). In sectorul privat, care detine o pondere de 65% in numarul total de salariati din economie, cea mai accentuata scadere a efectivului de angajati (-116.000 persoane) a fost inregistrata in ultimul trimestrul al anului trecut. "In primele zece luni ale anului 2010, scaderea efectivului de salariati a cunoscut un ritm mai lent comparativ cu anul precedent, dar s-a mutat din sfera sectorului privat spre cea a sectorului public", a spus presedintele INS, Vergil Voineagu. Conform datelor oferite de INS, Romania ocupa penultimul loc in Europa dupa ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate, devansind doar Grecia, in timp ce procentajul persoanelor care lucreaza "pe cont propriu" in agricultura este cel mai mare din Europa si cu mult peste media UE. Ponderea salariatilor in total populatie ocupata a scazut in trimestrul al doilea din acest an cu trei puncte procentuale fata de primele trei luni ale anului, la 67,4%. Romania se plaseaza astfel pe penultimul loc din Europa, inaintea Greciei, si cu 16,5 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, de 83,9%. Ponderea non-salariatilor din agricultura (in principal lucratori pe cont propriu si lucratori familiali neremunerati) era in trimestrul doi de 26,8%, cea mai mare din Europa, si cu mult peste media Uniunii Europene, de 3,5%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.