Economic

Romanii isi tin banii albi pentru zile negre la ciorap

Ziarul de Vrancea
15 dec 2010 495 vizualizări
Mai mult de jumatate dintre romani au realizat economii anul acesta, dar majoritatea tin banii in casa

Mai mult de jumatate dintre romanii cu venituri de peste 500 de lei au economisit in acest an pentru a avea resurse disponibile in situatii neprevazute, majoritatea preferind sa tina banii in casa, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte. "Peste 53% din persoanele chestionate au reusit sa economisesca in 2010. Dintre cei care au economisit in acest an, 43% economisesc in mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, in timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci cind au ocazia", potrivit unui comunicat al RBL Aproximativ 60% din persoanele care economisesc au ca motivatie situatiile neprevazute, 34% viitorul copiilor lor, iar 26% renovarea/modernizarea locuintei. Totodata, 53% dintre romanii care economisesc prefera banii lichizi, 32% depun banii in conturi curente, 13% au depozite la termen in lei sau alta moneda, iar 12% investesc in asigurari de viata/pensii private. Conform studiului, cei mai multi dintre romani au preferat sa-si renoveze/modernizeze locuinta (64% dintre respondenti in ultimii ani, dintre care 32% in ultimul an) decit sa-si cumpere una noua (25% dintre respondenti si-au achizitionat o locuinta in ultimii ani, dintre care 5% in ultimul an). In acelasi timp, dintre persoanele care intentioneza sa-si achizitioneze o locuinta (14%), 11% si-au planificat sa-si cumpere o locuinta in urmatorul an, in timp ce 58% intentioneaza sa-si cumpere o locuinta in urmatorii cinci ani. In ceea ce priveste anul viitor, 40% dintre persoanele chestionate au mentionat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decit pina acum, in timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleasi sume. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei, femei si barbati cu venituri de peste 500 lei/persoana si virste cuprinse intre 20 si 55 de ani, in perioada septembrie- octombrie 2010. "Prin acest studiu am vrut sa aflam, pe de-o parte, care sint dorintele si care sint posibilitatile de economisire ale romanilor iar, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor de economisire odata cu venirea crizei. Conform studiului, 45% dintre romani considera produsul de economisire-creditare atractiv si foarte atractiv, iar 30% dintre ei intentioneaza sa-l cumpare", a declarat Andrei Stamatian, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte. La RBL clientii incheie un contract si trebuie sa economiseasca o perioada de timp, in medie 3-5 ani, urmind ca ulterior sa aiba posibilitatea accesarii unui credit cu dobinda fixa de 4,5% pe an sau 6%, in functie de produsul ales. Clientii primesc la depunerile efectuate prima de stat de 25% pe an, in limita a 250 de euro, la care se adauga dobinda bancii. RBL, prima banca de economisire-creditare locala, a fost infiintata in 2004 si este detinuta de Raiffeisen Bank Romania (33,324% din capital), Bausparkasse Schwäbisch Hall (33,324%) si Raiffeisen Bausparkasse Austria (33,35%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.