Economic

76% dintre romani si-au redus consumul sau au ales produse ieftine

Ziarul de Vrancea
14 dec 2010 408 vizualizări
Peste 76% dintre romani si-au redus in acest an consumul sau au cumparat produse mai ieftine, din cauza crizei, iar cei mai multi au fost afectati de cresterea preturilor si reducerea salariilor, potrivit unui studiu realizat de firma MEDNET Marketing Research Center.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 23-30 noiembrie. Au fost intervievate telefonic 802 persoane cu virsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, iar marja de eroare este plus/minus 3,45%, se arata intr-un comunicat al firmei de cercetare. Rezultatele studiului arata ca 22,8% dintre respondenti nu si-au modificat comportamentul de consum, in timp ce 76,6% si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine (45% au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica, 11,8% au cumparat produse mai ieftine, dar in aceeasi cantitate, iar 19,8% au cumparat produse mai ieftine si in cantitate mai mica). Studiul mai arata ca efectele crizei sint din ce in ce mai prezente in vietile romanilor. Astfel, 47,6% dintre persoanele intervievate au afirmat ca sint afectate de criza in mare si foarte mare masura, comparativ cu un procent mai scazut, de 36,4%, anul trecut. Principalele efecte pe care criza economica le-a avut asupra familiilor respondentilor (studiul a vizat familiile extinse) au fost cresterea preturilor (76,2%), reducerea salariului sau a cistigurilor salariale (47,5%), pierderea locului de munca (17,4%) si in egala masura pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale si cresterea ratelor la credite datorita devalorizarii leului (cite 14,4%).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.