Economic

Somerii care refuza un loc de munca nu vor mai primi indemnizatie

Ziarul de Vrancea
13 dec 2010 482 vizualizări
Nu vor mai primi indemnizatie de somaj nici persoanele care refuza sa participe la programe de formare profesionala u noile reguli in domeniul somajului vor fi aplicate incepind din ianuarie 2011

Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, regula care va fi aplicata din 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta. Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu. "Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca", prevede legislatia actuala. Ordonanta aprobata de Guvern elimina insa conditia legata de distanta la care trebuie sa se afle locul de munca ofertat pentru sistarea indemnizatiei de somaj. "Nu beneficiaza de indemnizație de șomaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii și de formare profesionala oferite de agențiile pentru ocuparea forței de munca", este stabilit prin ordonanta Guvernului. Actul normativ stabileste totodata ca plata indemnizatiei de somaj va inceta la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor, fara alte conditii. Noua regula va fi aplicata de la 1 ianuarie 2011. La sfirsitul lunii noiembrie, premierul Emil Boc avansa ideea ca persoanele care refuza de doua ori un loc de munca, in conditiile in care beneficiaza si de asistenta unui consilier de la agentia pentru ocuparea fortei de munca, sa nu mai primeasca ajutor de somaj. El aprecia ca, in Romania, somajul nu este foarte ridicat, situindu-se sub media Uniunii Europene, dar preciza ca doreste ca locurile de munca disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, sa fie ocupate.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.