Economic

Cehii au optat de facto pentru a ramine in afara zonei euro

Ziarul de Vrancea
7 dec 2010 457 vizualizări
Cehia poate amina aderarea la zona euro atita timp cit mentinerea coroanei va fi avantajoasa, a declarat premierul Petr Necas, in conditiile in care criza datoriilor suverane din Europa submineaza increderea in moneda unica, transmite Bloomberg.

Guvernul ceh nu va stabili un termen de adoptare a euro in timpul mandatului sau, care se va incheia in 2014, a aratat Necas. La intrarea in Uniunea Europeana, in 2004, statul ceh s-a angajat sa adopte euro, dar trebuie mai intii sa indeplineasca anumite criterii, inclusiv reducerea deficitului bugetar la maxim 3% din PIB. "Nimeni nu ne poate obliga sa intram in zona euro. De facto, avem optiunea de a ramine in afara", a afirmat Necas la televiziunea de stat. Sprijinul pentru moneda unica este in scadere in Cehia si alte state din estul Uniunii Europene, dupa ce Irlanda si Grecia au avut nevoie de sustinere financiara din cauza deficitelor bugetare mari. Circa 70% dintre cehi sint impotriva renuntarii la coroana, cea mai mare proportie de la lansarea unui sondaj pe aceasta tema, in urma cu cinci ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.