Economic

Solutia KPMG pentru incurajarea muncii: Reduceti contributiile sociale!

Ziarul de Vrancea
7 dec 2010 672 vizualizări
Adevarata povara pentru angajatori si angajati o reprezinta contributiile sociale, care sint ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le ofera , se arata intr-un studiu comparativ al KPMG

Contributiile sociale pentru salariatii din Romania sint ridicate comparativ cu avantajele pe care le ofera si pot actiona ca un factor descurajator pentru noi angajari, astfel ca ar trebui reduse sau reintrodus un plafon al bazei impozabile, potrivit KPMG. Analiza se regaseste intr-un studiu efectuat de KPMG privind impozitarea persoanelor fizice si cotele de contributii sociale care include date din perioada 2005-2010 si acopera 86 de tari. "In Romania, nu a intervenit nicio schimbare privind cota de impozit pe venit in 2010, care ramine destul de competitiva. Cu toate acestea, adevarata povara pentru angajatori si angajati o reprezinta contributiile sociale, care sint ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le ofera. Studiul KPMG arata ca pentru salariatii de top cotele efective de contributii sociale din Romania, pentru angajatori si angajati, sint printre cele mai mari din lume si cele mai mari din Europa Centrala si de Est", a declarat intr-un comunicat Madalina Racovitan, director in departamentul Tax si coordonatoare a International Executive Services din KPMG Romania. Ea spune ca in Romania contributiile sociale ridicate pot actiona ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si recomanda Guvernului sa diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contributiilor sociale, fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contributii de asigurari sociale (inclusiv pensii, asigurari medicale si șomaj). "O astfel de decizie ar stimula ocuparea fortei de munca in special in sectorul privat, lucru necesar pentru a ajuta firmele sa depaseasca perioada de recesiune", a mentionat Racovitan.


Cum este in alte tari


La nivel global studiul arata ca, in timp ce cotele de impozitare au ramas constante in majoritatea tarilor, tendinta generala de crestere remarcata in cursul acestui an sugereaza faptul ca guvernele incep sa opteze pentru o crestere a cotei de impozitare in vederea combaterii deficitului bugetar. "Autoritatile fiscale se afla sub presiunea de a identifica si asigura venituri bugetare mai mari. in consecinta, acestea devin tot mai riguroase in elaborarea si aplicarea normelor fiscale", a spus Racovitan. Studiul arata ca majoritatea modificarilor de cote din acest an provin din Europa. Cele mai mari impozite pe venit, la nivel global, sint platite in continuare de catre cetatenii Uniunii Europene unde cota medie de impozitare a crescut cu 0,3% fata de anul trecut. In Europa Centrala si de Est (ECE) cotele unice de impozitare au fost mentinute in pofida dificultatilor cu care guvernele s-au confruntat in incercarea de a proteja veniturile bugetare. Ungaria a fost singura tara care a redus cota de impozitare de la 36% la 32%. "Este incurajator faptul ca tarile din ECE au rezistat, in general, tentatiei de a creste impozitul pe venit si au pastrat sistemele bazate pe cota unica de impozitare, intrucit nivelul scazut al impozitarii este unul dintre factorii care favorizeaza relansarea economiei", a mai spus Racovitan. In Europa de Vest, trendul ascendent initiat de catre Irlanda anul trecut, s-a extins. In timp ce cota maxima in Irlanda a crescut cu 1% in 2010, Marea Britanie a inregistrat o crestere cu 10 procente, cota sa maxima de impozitare ajungind de la 40% in 2009/2010 la 50% in 2010/2011 "" cea mai mare crestere inregistrata la nivel global in acest an. La polul opus, Danemarca a optat pentru un pachet de stimulare, in speranta cresterii consumului si a scazut cota maxima cu aproape 7 procente. De asemenea, Croatia a redus in iulie cota marginala de impozit cu 5 puncte procentuale. In ceea ce priveste cele mai ridicate cote de impozitare a venitului, tinind cont de reducerea acestora in Danemarca, liderul la nivel global este acum Suedia. Astfel, cota maxima de impozitare a veniturilor suedezilor depaseste 56% in 2010.


Salariul prin dividende sau la plic


O pozitie similata cu a reprezentantilor KPMG are si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Romania are un dezechilibru in domeniul fiscal pentru ca impoziteaza munca in mod excesiv si capitalul sub limitele europene, ceea ce duce la existenta unei evaziuni fiscale naturale pentru ca oamenii prefera sa ia salariul prin dividende sau in plic, considera Pogonaru. "Sintem total dezechilibrati in domeniul filozofiei fiscale. Avem o filozofie fiscala total dezechilibrata, care impoziteaza excesiv munca si sub limitele europene capitalul. Atit timp cit nu vom putea sa echilibram sistemul vom avea evaziune fiscala in mod natural pentru ca toata lumea va prefera sa ia salariul dindu-si dividende si platind in plic decit sa plateasca in mod stupid un asemenea cost pentru impozitarea muncii", a spus Pogonaru in cadrul unui seminar organizat la BNR. Totodata, reprezentantul AOAR considera ca Romania are probleme in privinta absorbtiei fondurilor europene, iar atragerea acestora ar trebui sa porneasca de la motivarea functionarilor care se ocupa de acest sector.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.