Economic

Indemnizatia medie de somaj scade cu 10% anul viitor

Ziarul de Vrancea
26 nov 2010 530 vizualizări
Indemnizatia de somaj medie lunara nu va depasi anul viitor 476 lei, in timp ce indemnizatia de somaj medie lunara pentru absolventi va fi inghetata la 300 lei

Indemnizatia medie de somaj platita de stat anul viitor va avea o valoare cu 10% mai mica fata de acest an, in scadere de la 523 lei la 476 lei, iar indemnizatia de somaj la absolventi va fi inghetata la 300 lei, concomitent cu cresterea numarului de persoane estimat ca vor incasa ajutoare de somaj. Astfel, numarul estimat al beneficiarilor de indemnizatie de somaj este indicat in crestere comparativ cu proiectia din bugetul pe 2010, de la 280.000 la 449.000 persoane, in timp ce numarul absolventilor care vor primi indemnizatie de somaj ar urma de asemenea sa creasca, de la 10.000 la 45.000 beneficiari. Numarul persoanelor care vor primi venituri de completare, acordat in baza legii de sprijinire a persoanelor disponibilizate din sectorul public, este indicat tot in crestere fata de prognoza din acest an, de la 0,8 mii la 1,7 mii beneficiari. Proiectiile privind nivelul indemnizatiei de somaj pentru anul viitor sint incluse in forma finala a proiectului de buget pe 2011, obtinuta de MEDIAFAX. Conform documentului, indemnizatia de somaj medie lunara nu va depasi anul viitor 476 lei, in timp ce indemnizatia de somaj medie lunara pentru absolventi va fi inghetata la 300 lei. Comparativ, proiectul de buget pe 2010 a luat in calcul o indemnizatie medie de somaj de 523 lei. Surse oficiale au declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va schimba modul de calcul al indemnizatiei de somaj, care va fi stabilita la un nivel cuprins intre 75% si 90% din indicatorul social de referinta, in prezent in valoare de 500 lei, fara sa mai fie raportata la nivelul salariului minim. Salariul minim va fi majorat de la 600 lei la 670 lei din 2011. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, intre 6 si 12 luni, in functie de stagiul de cotizare. Conform documentului citat, pentru anul viitor Guvernul estimeaza ca numarul de someri inregistrati va scadea cu 10.000 persoane, ajungindu-se astfel la finele anului viitor la un total de 710.000 someri inregistrati, de la 720.000 persoane estimat pentru sfirsitul acestui an. Rata medie a somajului ar urma sca scada la 7,8% in anul 2011 fata de 8% estimat pentru acest an. Bugetul asigurarilor pentru somaj va primi anul viitor subventii de la bugetul de stat de peste trei miliarde lei, pentru echilibrarea sistemului de asigurari pentru somaj. Proiectul de buget pentru anul viitor estimeaza si cresterea cistigului salarial mediu brut la 2.022 lei, fata de 1.910 lei estimat pentru anul 2010 si 1.845 lei inregistrat in anul 2009. Astfel, proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2011 nu este construit pe salariul mediu brut, ci pe cistigul salarial mediu brut, care include atit salariile, cit si sporurile, indemnizatiile pentru concediu, primele si alte sume platite din fondul de salarii. Proiectul de buget va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.