Economic

Consiliul Fiscal critica reducerea cotei unice la 10%

Ziarul de Vrancea
25 nov 2010 521 vizualizări
Consiliul Fiscal arata ca reducerea cotei unice de la 16% la 10% comporta riscuri semnificative pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in programul sustinut de FMI, UE si BM, si solicita Camerei Deputatilor sa fie respectate prevederile legii Legii responsabilitatii fiscale

"Consiliul Fiscal isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca pasii procedurali prevazuti de Legea responsabilitatii fiscale nu au fost respectati, in conditiile in care avizul Consiliului referitor la respectivul act normativ nu a fost solicitat. In plus, avizul Guvernului privind initiativa legislativa in cauza este negativ, iar aceasta nu este insotita de propuneri de compensare a impactului financiar asupra bugetului general consolidat, desi consecintele asupra echilibrului bugetar sint majore", se spune intr-un comunicat al Consiliului Fiscal. Potrivit Legii responsabilitatii fiscale, in cazul unor propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare trebuie realizata o fisa financiara, avizata de Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu. Daca avizul nu este dat de MFP si Consiliu trebuie facute propuneri pentru compensarea impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare. Astfel, Consiliul solicita Camerei Deputatilor sa se asigure ca prevederile Legii responsabilitatii fiscale sint respectate. "Mentionam de asemenea faptul ca tintele bugetare pe termen mediu au fost validate de catre Senatul Romaniei cu ocazia aprobarii Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 in data de 17 noiembrie. In plus, ar fi pusa in pericol respectarea termenului limita 2012 pentru corectarea deficitului excesiv in conformitate cu recomandarea Consiliului ECOFIN din 16 februarie 2010, reiterata in sedinta acestuia din 19 octombrie", se mai spune in comunicat. Potrivit acordurilor cu FMI si UE, deficitul bugetar ar urma sa scada de la 6,8% din PIB in acest an la 4,4% din PIB in 2011. In 2012, deficitul bugetar nu ar trebui sa treaca de 3% din PIB. La un Produs Intern Brut estimat la 126 miliarde de euro pentru anul viitor, statul nu ar incasa la buget 1,26 miliarde de euro daca scade la 10% cota de impozitare incepind cu 1 ianuarie 2011. In opinia Consiliului Fiscal, o eventuala nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscala asumate ar fi sanctionata de pietele financiare internationale, mai ales avind in vedere contextul european actual.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.