Economic

Decizia de indatorare a fost democratica

Ziarul de Vrancea
25 nov 2010 576 vizualizări
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu sustine ca nu bancile s-au imprumutat ca sa indatoreze Romania, ci s-au imprumutat romanii

Romanii sint cei care au indatorat Romania si nu bancile comerciale care au atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de finantare, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "3,7 milioane de debitori au credite de cosnum negarantate. Raspunsul meu este transant: este clar ca decizia de indatorare a fost democratica (... ) Numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred ca la intrebarea cine a indatorat Romania trebuie sa avem in vedere acest lucru. Bancile au fost intermediari, putem spune ca i-au ademenit (...), dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprmutat romanii", a spus Isarescu la seminarul "Forumul bancar" organizat de FinMedia la BNR. El a spus ca din cele 22 de miliarde euro atrase din strainatate de bancile comerciale majoritatea sumelor a fost dirijata catre creditare. "Bancile au active externe de 2 miliarde de euro si active interne de 50 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte bancile si-au facut datoria pe plan intern, au luat economisirile temporar disponibile si le-au plasat in active si din pasive externe de 22 de miliarde de euro au dat credite, in principal (...) deci bancile din Romania ar fi vinovate, ca sa folosesc cuvintul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de mililarde euro total datorie externa", a continuat BNR Oficialul BNR a aratat ca din totalul indatorarii companiilor si populatie de 310 miliarde lei, doua treimi provin de la bancile comerciale autohtone, 9% de la institutii financaire nebancare si 24% de la creditori externi. El a punctat ca 4,5 milioane de persoane au luat credite in ultimii ani, ceea ce inseamna jumatate din populatia activa.


"Cam multi tunari si cam putini antreprenori"


Isarescu a mai spus ca antreprenoriatul romanesc s-a dezvoltat greoi in Romania ultimilor 20 de ani, perioada in care au aparut mai multi "tunari" decit oameni de afaceri profesionisti. "Cultura antreprenoriala s-a dezvoltat putin si greoi in ultimii 20 de ani. Cam multi tunari, ca sa fiu delicat in exprimare, si cam putini antreprenori", a spus Isarescu la seminarul "Forumul bancar" organizat de FinMedia la BNR. Seful bancii centrale recunoaste ca slaba calitate a antreprenoriatului reprezinta una dintre cauzele unei absorbtii foarte reduse a fondurilor europene. "Problema la fondurile structurale este ca sint imbicsite canalele de absorbtie de proiecte care n-au ce cauta acolo, sint prost gindite sau sint nebancabile", a continuat Isarescu.


Cind devin pietele nervoase


Mugur Isarescu apreciaza ca pietele internationale devin mult mai "nervoase" atunci cind datoria publica in multe tari, inclusiv Romania, depaseste 40% din PIB, desi limita europeana este de 60%. "Sint tari din America Latina care au intrat in default cu o datorie publica de 20%. Exista in literatura de specialitate lucrari care spun ca o fi 60% plafon european privind ponderea datoriei publice in PIB, dar in cazul multor tari, si Romania se situeaza in aceasta categorie, la o datorie de 40% din PIB, pietele devin mult mai nervoase", a spus Isarescu. El a subliniat ca, in aceste conditii, banca centrala nu tine o rezerva excesiva din punct de vedere al credibilitatii. De aceeasi parere a fost si presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca problema principala este reprezentata de datoria publica, desi aceasta are o pondere destul de mica in datoria externa. "Ma surprinde ca dupa 15 ani noi tot mai dezbatem basic economics. Cred ca dezbaterea pe datoria externa este mai mult emotionala decit fundamentala. Eu cred ca trebuie sa ne punem problema datoria publice. Pina la urma, nervozitatea pietelor de capital este data de dimensiunea datoriei publice", a spus Negritoiu.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.