Economic

Cei mai buni afaceristi vrinceni si-au primit diplomele de criza -VEZI VIDEO -

Mihaela Beșleagă
25 nov 2010 4305 vizualizări
Confectiile, vinurile si industria alimentara au mentinut economia Vrancei pe linia de plutire in 2009 u circa 50 de oameni de afaceri au fost premiati ieri de Camera de Comert Vrancea, care i-a felicitat pentru dirzenia cu care infrunta criza u in topul firmelor, cele mai profitabile se mentin Vincon, Vinexport Trade Mark, Aurora Com, Vranlact SA, Avicola, Sorste, Pandora, SIF Computers, Vrancart u numarul firmelor active a scazut in acest an, cu 20%, iar investitorii straini nu mai pun piciorul in Vrancea u in acest context, deputatul PDL Alin Trasculescu le-a promis oamenilor de afaceri ca economia va inflori in 2011 in contradictie cu vicepresedintele Consililui Judetean Dragos Birladeanu care prevede un an viitor si mai rau decit acesta


Topul Firmelor Vrancea 2010, editia a XVII-a, s-a desfasurat ieri intr-o nota pesimista si cu mai putin fast ca in anii anteriori. Criza si-a pus amprenta asupra oamenilor de afaceri, premiantii din acest an avind meritul de a rezista valului recesiunii care a maturat multe investitii. De altfel audienta de ieri, de la Restaurantul Casa Elena, unde a avut loc premierea, a fost destul de "rarefiata", in jur de 50 de participanti raspunzind invitatiei Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Vrancea.

Printre firmele premiate se numara: Vincon, Vrancart, Aurora Com, Vinexport Trade Mark, Scorpion, Sima Bayer, Multifarm, Avicola, Sorste, Stela Com, Deep Serv, SIF Computers, Artifex, Pandora. In top se regasesc si societatile cu capital public CUP, CUP Salubritate, Transport Public si capital de stat SC Intretinere si Reparatii Vagoane de Calatori CFR SIRV Marasesti SA. "Stiu ca pentru multi dintre dvs este greu sa rezistati perioadei pe care o traversam. Faptul ca existati, ca avem rezultate meritorii in Vrancea, care se vad la nivel national prin firmele care inca sint premiate in topul national arata ca Vrancea inca misca, Vrancea pulseaza. Vreau sa va felicit petru rezultatele extraordinare, inseamna ca ati ajuns foarte buni manageri, ceea ce face ca economia judetului sa existe.

Faptul ca tineti stindardul sus este meritoriu, ca nu ati inchis firmele si continuati sa luptati cu o economie in criza", le-a adresat in deschidere Sorin Vornic, directorul CCIA Vrancea, oamenilor de afaceri prezenti. Pentru admiterea in top, firmele vrincene au trebuit sa aiba un profit de exploatare pozitiv, cel putin un angajat, o cifra de afaceri de minimum 100.000 lei pentru microintreprinderi (pina la 9 salariati) si 250.000 lei pentru celelalte firme. In acest an s-au luat in calcul sase domenii de activitate, restrinse fata de 2009: 1. cercetare, dezvoltare si high-tech, 2. industrie, 3. agricultura, piscicultura, 4. constructii, 5. servicii, 6. comert, turism.


Investitorii straini ocolesc Vrancea


Cu toate ca evenimentul a fost unul festiv, atmosfera generala a fost una pesimista, evenimentul fiind umbrit si de datele statistice furnizate de Sorin Vornic, potrivit carora judetul nu sta tocmai pe roze la afaceri. Conform celei mai recente situatii intocmita de Registrul Comertului, in acest an numarul firmelor active din Vrancea a scazut cu 20%, de la 8.000 de firme in 2009, la 6.660 firme in 2010. Vrancea se situeaza la coada topului national privind numarul firmelor active, pe locul 32. De asemenea, se observa o crestere a firmelor si a persoanelor fizice radiate in 2010, chiar de patru ori mai multe decit in 2009. In schimb, persoanele fizice autorizate si intreprinderile de familie au inregistrat o crestere cu 14% fata de 2009. "Se renunta la societatile cu raspundere limitata, probabil din cauza impozitului forfetar creste numarul intreprinderilor mici, pentru ca vrind probabil sa desfasoare o activitate si sa aiba un cistig, micii intreprinzatori au considerat ca e mai bine ca persoana fizica autorizata decit societate comerciala supusa impozitarii", a spus directorul CCIA Vrancea. Vornic a atras atentia si asupra altui fenomen ingrijorator: investitorii straini ocolesc Vrancea. In 2010, investitiile straine au scazut sub 10% fata de 2008. Judetul nostru este preponderent sustinut de firmele mici si mijlocii, ponderea IMM-urilor in Vrancea fiind de 99%. Sorin Vornic a anuntat ieri ca, pentru sustinerea firmelor autohtone, incepind din 2011 orice firma membra a Camerei de Comert are o reducere de 20% la tarifele de participare la manifestarile expozitionale, iar CCIA Vrancea va avea un stand gratuit de prezentare la Romexpo, in care va fi prezentata economia judetului, prin promovarea firmelor vrincene.


Trasculescu crede ca in 2011 economia va "dudui"


Si politicienii au bifat manifestarea dedicata oamenilor de afaceri. Deputatul PDL Alin Trasculescu si-a exprimat visul ca in Focsani sa fie construit un parc industrial, dar a spus ca anul viitor va aduce inflorire economica in judet, in contradictie cu reprezentantul Consiliului Judetean Vrancea. "Nu vreau sa fiu pesimist, dar cred ca 2011 va fi si mai rau decit acesta", a punctat Dragos Birladeanu, vicepresedintele CJ. "Regret ca in toti acesti ani nu s-a realizat un parc industrial in Focsani, cred ca ar fi o salvare pentru mediul privat si ar crea multe locuri de munca. Cred ca asta ar fi viitorul, sa discutam ce putem face pentru bussiness-ul vrincean, fizic. Haideti sa vedem ce putem face si pentru viticultori, in afara de spectacole. Cu toate ca imi asum guvernarea asta, eu sint deschis sa va ajut. Cu toate ca un ante-vorbitor era foarte pesimist, in 2011 va spun ca sint date statistice: ne asteptam la o crestere economica. Cred ca in 2011-2012 mediul de afaceri va inflori si in Vrancea", a spus Trasculescu. Ca judetul nu o duce bine a recunoscut si reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Ion Oprea. "2009 si 2010 nu au fost ani deloc buni din punct de vedere economic. Speram sa se restabileasca cit mai curind echilibrele bugetare intrate intr-un derapaj evident. Criza are si efecte perverse. Erau anumite prognoze valabile anul trecut, din pacate a fost o invalidare partiala a lor. Pot sa va asigur ca veti avea parte de un mediu prietenos, ca activitatile de control se vor desfasura in limita legii. Pina la aceasta data nu au fost decit 24 de firme cu capital strain care si-au deschis afaceri in judetul nostru. E putin comparativ cu alti ani", a spus prefectul.


"A fost un an fara cuvinte de greu", se pling oamenii de afaceri


Lipsa sprijinului autoritatilor, noianul de taxe si impozite si restringerea activitatii i-a deceptionat pe multi oameni de afaceri de top. "A fost un an fara cuvinte de greu. Sa tii 250 oameni, sa platesti taxe si impozite. E greu, nimeni sa nu te intrebe de sanatate si sa vezi in jur ca nu s-a facut nimic. Criza ne-am facut-o noi, atit timp cit nu creezi un loc de munca, nu incerci sa faci ceva pentru infrastructura, pentru investitii, constructii. Vreau sa le multumesc vrincenilor care au apelat la serviciile noastre", ne-a declarat Stan Sima, administratorul Sima Bayer. Pentru multi investitori cheia succesului a fost mentinerea pe linia de plurire. "Este al treilea an cind obtin premiul I. Anul 2009 a fost destul de greu pentru noi, oamenii de afaceri. Dar noi am plecat la drum spunindu-ne ca daca reusim sa mergem pe linia de plutire, sa nu avem nicio datorie, este foarte bine. Daca reusim sa trecem de acest prag vom reusi sa ne dezvoltam afacerea", a spus Constantina Negoita - locul l la microintreprinderi, domeniul invatamint, cu Marcip Com SRL, care ofera cursuri de calificare profesionala. Piata vinurilor a inregistrat o scadere, insa s-a clasat in rindul domeniilor profitabile. "La sfirsitul lui 2008 am facut o reorganizare, o restructurare, am regindit partea de marketing si spunem ca 2009 a fost un an bun, cu o reducere fata de 2008, intr-adevar, de aproximativ 8%, dar cu rezultate bune. Speram ca in primul semestru din 2011 criza va fi spre sfirsit si va incepe o crestere economica. Societatile care iau masuri si trec de aceasta perioada dificila sint cele care vor merge mai departe si vor avea rezultate bune. Noi am incercat sa ne ducem catre consumatori, sa venim cu vinuri de calitate mai buna, la un raport mai bun calitate-pret", ne-a marturisit si Georgel Costache, directorul Vincon Vrancea. Festivitatea de premiere de ieri s-a incheiat cu un cocktail, la care oamenii de afaceri locali si-au impartasit din experienta rezistentei in fata crizei. (Mihaela BESLEAGA)


Topul Firmelor Vrancea 2010

- Cercetare, dezvoltare si high tech

1. Bit Online SRL

1. R.E.L.C SRL

1. Apparatenbau Industrie-Montage SRL

1. Diplomatic TV Sistem SRL

1. Dorypress SRL

Industrie

- Industria produselor primare

1. Trust LF Trade SRL

1. Avitra SRL

1. Artecom SRL


- Fabricarea articolelor din material plastic

1. DMF Poliplast SRL

1. Com Sova SRL

1. Romet SRL


- Industria metalurgica si a produselor din metal

1. VEF SA

1. Graicon SRL

1. Median Impex SRL


- Industria lemnului si a produselor din lemn

1. Vrancart SA

1. Bradul Tulnici SA

1. Forestking SRL

1. Oriolus SRL



- Industria produselor textile

1. Artifex SRL

1. Pandora Prod SRL

1. Speidel Romania SRL

1. Certimpex SRL

1. Top Terra Trade SRL

1. Saturn SA

1. Roman & Co Diana SRL


- Industria alimentara


1. Aurora Com

1. Vranlact SA

1. SLG Meteor Com SRL

1. Diplomatic TV Oil Atlas SRL

1. Suceveana Com SRL


- Industria bauturilor

1. Vinexport Trade Mark SA

1. Vinexport SA

1. Cramele Odobesti SA

1. Viticom SRL

1. Odobesti Vinex SRL


- Agricultura, pescuit, piscicultura

1. Vincon Vrancea SA

1. Veritas Panciu

1. Senator Prodimpex SRL

1. Lifa Impex SRL

1. Agroaris SRL

1. Avicola Focsani

1. Premium Porc SRL

1. Agroind Focsani SA

1. Consinterfin SRL

1. NCM Prod SRL


- Constructii


1. Star Construct Invest SRL

1. Conti SRL

1. A. G. Grupinstal SRL

1. F. C. Instalatii SRL


- Servicii


1. Transport Public SA

1. Trans Company SAAlma Consulting SRL

1. Euro Proiect SRL

1. UMO Serv SRL

1. Axel Security

1. Smart Group Solutions SRL

1. Deep Serv SRL

1. Remat Vrancea SA

1. CUP Salubritate SRL


- Comert, Turism


1. Crona Com SRL

1. Metale International

1. Bogmad prestcom SRL

1. Scorpion Exim SRL

1. Auto Aiss SRL

1. Agetur SRL

1. Ray Com Mode SRL




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 13 ore, 40 minute, 27 secunde
PDL...TRASCULESCU...SI TOTI LATRAII=NISTE CACAREZE HUO PDL....TRASCULESCULE NU LE-AI FACUT TEORIA FORFETATULUI....SA MAI AI CURAJ SA MERGI PRIN ORAS PRIN CAMPANIE...,O SA V-O LUATI RAU TATE
, acum 739393 zile, 13 ore, 40 minute, 27 secunde
Chiar nu se vrea atragerea de investitii straine in Vrancea. De ce oare? de ce nu se gandesc sa atraga investitii, deschiderea de Centre de productie, astfel incat oamenii sa lucreze in Focsani, sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.