Economic

Fermierii nu au bani pentru saminta certificata

Doina Ganea
25 nov 2010 1389 vizualizări
Cele mai afectate de lipsa materialului saditor sint culturile de porumb si plantatiile de vita de vie u anul acesta au fost certificati pentru comercializare aproape 30.000 de pomi altoiti

Potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Vrancea, de la an la an in judetul nostru se reduc suprafetele insamintate cu material saditor certificat. Motivul relevat de specialisti il reprezinta lipsa resurselor financiare ale fermierilor care nu-si mai permit in ultima vreme sa infiinteze culturi cu seminte certificate. Aceasta inseamna ca de cele mai multe ori fermierii folosesc pentru insamintare boabele de porumb recoltate in toamna si netratate. Aspect care conduce la o scazuta productie de porumb in anul urmator si de slaba calitate. Conform aceluiasi raport prezentat ieri de Maricica Vrabie, directorul ICSMS Vrancea, in cadrul Colegiului Prefectural, a fost subliniat faptul ca in Vrancea nu se prelucreaza saminta de porumb. Aceasta se prelucreaza in alte judete ceea ce pune un obstacol semnificativ fermierilor cultivatori de porumb. "Pentru anul 2011 la culturile de toamna semintele pentru cereale paioase se asigura in totalitate din judet. Pentru culturile de primavara (porumb si floarea soarelui) saminta se asigura, o parte din saminta produsa in judet, inclusiv stocurile existente si de la marile firme producatoare de loturi de hibridare prin distribuitori autorizati din judet", se arata in proiectul enuntat. Pina in prezent s-au inscris la certificare pentru culturile de toamna 1.200 ha. Procesul de inscriere la multiplicare este in curs de desfasurare si continua pina cind inspectorul aprobator considera ca poate efectua inspectia in cimp.


Dificultati la materialul saditor viticol


In 2010 s-au certificat in acest sens 2.529 ha si s-au eliberat 456 de documente de inspectie in cimp si 764 de adeverinte de transport pentru culturi de griu, porumb, floarea soarelui, orz, fasole, lucerna etc. Tot pe parcursul acestui an, inspectorii ICSMS au eliberat 18 autorizatii unor firme autohtone pentru producerea, prelucrarea si comercializarea materialului saditor si 117 autorizatii au fost vizate. O alta problema semnalata de specialistii in agricultura este si reducerea drastica a materialului saditor viticol. "Statiunea de Cercetare Viticola Odobesti a avut dificultati de implementare a directivelor in domeniul producerii materialului initial si in acest moment se afla in stadiul de infiintare a plantatiilor mama de coarde altoi din categorii biologice superioare (initial si baza), urmind ca in 2011 sa se reia procesul de multiplicare a materialului saditor viticol (vite altoite)", a precizat Maricica Vrabie. In cadrul activitatii de laborator, specialistii de la ICSMS au certificat pentru comercializare 29.330 pomi altoiti si s-au eliberat documente pentru material saditor pentru 2.640 caisi, 2.600 ciresi, 14.850 meri, 2.390 peri, 1.820 nectarin, 3.000 pruni 1.820 visini si 200 gutui. Pentru imbunatatirea activitatii, conducerea ICSMS propune o mai buna informare a producatorilor agricoli privind avantajele semintei certificate, precum si subventionarea acesteia. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.