Economic

Bani europeni pentru fermele mixte

Doina Ganea
25 nov 2010 920 vizualizări
Solicitantii de fonduri europene pot beneficia de pina la 1,6 milioane de euro pentru înfiintarea sau modernizarea fermelor mixte, prin care se pot creste animale si realiza culturi vegetale (griu, porumb, lucerna, etc.), în cadrul unei singure investitii.

Acesti solicitanti pot primi finantare nerambursabila de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) prin Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole". Tot in cadrul fermei mixte, fermierul poate procesa o parte din productia rezultata din cultura vegetala obtinind nutreturi combinate (porumb, griu, floarea-soarelui, etc.) pentru animalele din ferma. în perioada 2010 "" 2013, prin Masura 121, se acorda beneficiarilor fonduri nerambursabile intre 40% si 75% din valoarea eligibila a proiectului, acestea reprezentind cofinantarea publica, la care se adauga contributia privata.

Valoarea maxima eligibila a proiectului poate fi de 2 milioane de euro, cu exceptia proiectelor care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, in acest caz fiind vorba de 3 milioane euro. "Suma minima acceptata a unui proiect pentru modernizarea exploatatiilor agricole este de 5.000 de euro. Pentru finantarea unui proiect de investitii intr-o ferma mixta, beneficiarului ii poate fi decontat maximum 1,6 milioane euro din cheltuielile pe care acesta le-a efectuat", ne-a explicat directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Vrancea, Costel Marica. In 15 noiembrie s-a incheiat si ultima sesiune din acest an de depunerea proiectelor de imbunatatire si dezvoltare a infrastructurii agricole si silvice. Din cele sase cererii de finantare depuse la nivelul intregii tari aferente Masurii 125 privind "îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", una a fost depusa de un fermier din Vrancea. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.