Economic

Cursuri de calificare pentru someri

Sorin Tudose
25 nov 2010 1453 vizualizări
Timp de un an vor fi desfasurate doua proiecte in vederea calificarii somerilor u peste 500 de persoane fara slujba din Vrancea, Tulcea si Constanta vor putea beneficia de ele

Proiectul "Masuri integrate de ocupare in regiunea Sud-Est", al carui beneficiar este Sorste, a fost lansat ieri in prezenta mai multor autoritati locale. Obiectivul general al proiectului consta in cresterea gradului de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, a somerilor si persoanelor inactive din Vrancea, Tulcea si Constanta. Vor fi organizate cursuri de formare si informare a 200 de persoane pentru posturile de operator confectioner industrial, confectioner asamblor articole textile si operator de introducere, validare si prelucare date. Simona Popescu, managerul proiectului s-a pronuntat asupra scopului programului. "Dorim ca in urma acestor cursuri, participantii sa invete sa lucreze pe calculator deoarece in ziua de azi cunostintele de utilizare a PC-ului sint o cerinta constanta a angajatorilor. Dorim ca la sfirsitul proiectului minimum 5% din cursanti sa se angajeze, iar minimum 2% dintre acestia sa deschida o afacere pe cont propriu", a declarat Simona Popescu. La rindul ei, Vasilica Vasilof, reprezentant Sorste, a explicat cum de aceasta firma a ales sa desfasoare programul. "Chiar daca Sorste desfasoara in mare activitati in confectii si in ceea ce priveste restaurantul si hotelul au mai fost derulate activitati de formare profesionala", a declarat Vasilof. Aceasta a mai precizat ca pentru a accesa un proiect cu finantare europeana trebuie ca firma sa nu aiba datorii la stat, sa poata contribui financiar cu o parte din suma totala a proiectului si sa fie "serioasa". Partenerii Sorste sint Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Fundatia "Zi Deschisa" care se vor ocupa de selectarea celor 200 de someri. Durata proiectului este de 12 luni si se va incheia in noiembrie 2011. Tot ieri a fost lansat si proiectul "O sansa la ocupare profesionala pentru grupurile defavorizate regiunea Sud-Est", care isi propune sa sprijine categoriile defavorizate. In cadrul celui de-al doilea proiect al carui beneficiar direct este "Zi Deschisa" vor participa la cursuri de formare si consiliere 330 de persoane. Cursurile de calificare vor fi efectuate pentru posturile de baby sitter, ingrijitoare batrini la domiciliu, peisagist-floricultor, lucrator in morarit si panificatie, dar si pentru postul de lucrator prelucrare carne, peste, lapte. Fundatia are ca partener "Fundatia nationala pentru romanii de pretutindeni".(Sorin TUDOSE)


caseta


Zece vrinceni angajati intr-o saptamina


Angajatorii din Vrancea ofera si in aceasta saptamina nu mai putin de 280 de locuri de munca, potrivit AJOFM. Cele mai multe job-uri sint, ca de obicei, in confectii unde se cauta 52 de muncitori necalificati, doua calcatorese lenjerie, 198 confectioneri-asamblori articole din textile, un croitor, dar si un tehnician. Cu toate acestea, somerii nu prea se inghesuie la job-urile din industria textila. Se mai cauta doi mecanici agricoli, trei femei de serviciu, trei instalatori retele termice si sanitare. De asemenea, exista la nivelul judetului cite un post liber pentru meseria de inginer mecanic, consilier juridic, inginer de cercetare in agricultura, functionar administrativ. La nivelul Spatiului Economic European oferta de munca este saraca. Malta are nevoie in continuare de 200 de asistenti medicali si 20 de farmacisti, in timp ce Slovenia cauta un sofer de autocamion. Mai multe informatii pot fi obtinute la telefon 0237/230186, consilier EURES "" Mircea Nedelcu in cadrul AJOFM. Oferta locurilor de munca vacante este valabila pina la 1 decembrie. Saptamina trecuta au fost vacante 290 de locuri de munca in judet, de unde reiese ca numai zece persoane au reusit sa se angajeze. (S. T.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.