Economic

BERD: Reduceti birocratia si reglementarea excesiva

Ziarul de Vrancea
18 nov 2010 622 vizualizări
Principala prioritate a Romaniei in privinta reformelor structurale trebuie sa fie imbunatatirea climatului de investitii, astfel incit sa fie create conditiile revenirii la o crestere sustenabila, iar in sectorul energetic este nevoie ca planurile guvernului sa fie clar definite, potrivit BERD.

"Sint necesare eforturi mai mari pentru inlaturarea birocratiei si a reglementarii excesive, elemente identificate de companii in sondaje ca fiind constringeri. In sectorul energiei, este nevoie de o decizie, cit mai devreme, privitoare la intentia guvernului de a crea doua companii nationale de energie si de adoptarea unei solutii favorabile investitiilor private. Fara aceasta claritate, investitiile, de care este mare nevoie, nu vor fi disponibile pentru sectorul energiei", se arata intr-un raport al BERD, denumit Transition Report 2010 - Revenire si Reforma. BERD subliniaza, totodata, ca pietele de capital au nevoie de dezvoltare, inclusiv cele in moneda locala, avind in vedere posibilitatea adoptarii euro. Mediul de afaceri a fost foarte dificil in timpul crizei, ceea ce a subliniat nevoia de a progresa cu reformele fiscale si ale pietei muncii si cu inlaturarea birocratiei, se mentioneaza in raport. Dezvoltarea infrastructurii, incetinita in ultimii ani, trebuie de asemenea sa fie o prioritate pentru Romania. Autoritatile trebuie sa majoreze capacitatea tehnica si administrativa din sectorul public pentru a imbunatati absorbtia fondurilor europene disponibile si creste resursele financiare pentru proiectele de infrastructura. Institutia financiara internationala noteaza ca angajamentul guvernului in fata FMI de a implementa un program de consolidare fiscala mai strict ar putea restringe cererea interna pe termen scurt, insa este necesar pentru a crea conditii pentru revenirea la o crestere sustenabila. BERD mentioneaza ca economia ar putea sa scada cu 2% in acest an, iar cererea interna isi revine lent, in timp ce salariile din sectorul public se diminueaza iar cererea externa ramine slaba.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.