Economic

Conditii dure pentru eliberarea urmatoarei transe din creditul extern

Ziarul de Vrancea
18 nov 2010 410 vizualizări
Neaplicarea Ordonantei imprumuturilor la contractele de credit in derulare, preconditie pentru transa FMI

Modificarea OUG 50 privind creditele populatiei, astfel incit sa asigure transparenta dar si stabilitate financiara, este una dintre cele 5 preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizeaza ca prevederile nu vor fi aplicate contractelor in derulare. "Ca o preconditie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura ca Ordonanta 50 din 2010 va imbunatati transparenta si protectia drepturilor consumatorilor, asigurind, totodata, stabilitatea sistemului financiar si conformitatea cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene. In acelasi timp, ne vom asigura ca BNR este singura institutie autorizata pentru reglementarea activitatii de creditare a bancilor", se arata in scrisoarea suplimentara convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie. Pe de alta parte, la anexa scrisorii de intentie, la capitolul "Preconditii", este specificata modificarea ordonantei "astfel incit sa nu fie aplicata contractelor in derulare". De asemenea, guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, Executivul va restringe in continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii si prime, apelind insa si la masuri suplimentare. "Guvernul ramine angajat pentru reduceri in continuare de personal in sectorul public in perioada ramasa din 2010 si in 2011", se arata in scrisoare.


Masuri suplimentare


Executivul a mai asigurat Fondul Monetar Internatiuonal ca este pregatit sa introduca masuri compensatorii in cazul in care strategia fiscala pentru perioada urmatoare nu poate fi aplicata din cauza unor impedimente de ordin judiciar, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI. Executivul a asigurat institutia financiara ca fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzind contributiile militarilor (1,6 miliarde lei) si ca va limita in continuare angajarile la un functionar pentru sapte posturi eliberate. "Sintem gata sa luam masuri compensatorii daca vor aparea impedimente judiciare in aplicarea strategiei fiscale", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie. In plus,


Reduceri in sanatate


Guvernul intentioneaza sa scada anul viitor numarul de internari in spitale cu 10% fata de nivelul din acest an si sa reduca adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si 4% pentru cumparari en-gros. Masurile avute in vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sanatate sint incluse in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondul Monetar International la finalul misiunii din octombrie-noiembrie. Guvernul intentioneaza sa modifice si sistemul de plata al medicilor de familie, astfel incit acestia sa primeasca 50% pentru plata per capita (fata de 70% in prezent), in favoarea platii per serviciu (limitata in prezent la 30%). Plata per capita se refera la plata pe numar de persoane inscrise pe lista indiferent daca acestea vin la medic sau nu. In prezent, valoarea punctului pentru persoanele inscrise pe lista, indiferent daca acestea vin sau nu la consultatie la cabinetul medicul de familie este de 70%, iar valoarea serviciului, respectiv a consultatiei, este 30%.


Stimulentele vor fi plafonate


In plus, guvernul a promis FMI ca stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, si ca vor fi acordate, in limita acestui plafon total, strict in raport cu resursele bugetare si doar sub forma de premiere pentru rezultate importante in colectari de taxe. "Toate bonusurile ramase vor fi stabilite ca plafon si nu ca nivel obligatoriu, permitind o acordare flexibila, in functie de performanta si conditiile bugetare. Sistemul de stimulente va fi eliminat prin includerea in salariul de baza, iar dispozitiile legale privind finantarea fondului aferent vor fi anulate, permitind in acelasi timp flexibilitate pentru recompensarea colectarilor de impozite importante in cadrul unui plafon general", se arata in scrisoarea convenita cu FMI.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.