Economic

S-a ridicat valul de pe ochii oficialilor BNR

Ziarul de Vrancea
12 nov 2010 381 vizualizări
Economistul sef al BNR sustine ca avem nevoie de mai multa concurenta in mediul bancar, dar pentru aceasta este nevoie ca piata sa nu fie afectata de stat sau clienti

Bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cit au putut, dar adincimea pietei financiare este importanta pentru atragerea capitalului strain si nu trebuie afectata de catre stat sau clienti, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea. "Adincimea pietei financiare, daca recunoastem ca este un factor definitoriu si ca atrage investitorii straini ca un magnet, noi ca si stat, ca decidenti, ca clienti, nu trebuie sa facem nimic ca sa lovim in adincimea pietei financiare. Noi ce facem? Avem dubii daca se mentinem sau nu contributia la Pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii - n.r), pe piata de capital privatizam odata la trei ani o companie si atunci participatii de doar 5%, in sectorul bancar apare OUG 50", a afirmat Lazea, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank și ARB. Adincimea pietei financiare se refera la dimensiunea si complexitatea pietei de capital, a sistemului bancar, precum si a celor de asigurari si pensii private. El a precizat ca Romania a avut o criza financiara, dar nu una bancara, si nu trebuie sa declanseze singura una intrucit efectele sint grave. "Crizele bancare s-au lasat de regula, chiar si in statele dezvoltate, cu consecinte foarte nedorite, pe termen foarte lung", a spus Lazea. El a prezentat un studiu realizat de economistii Carmen Reinhart si Vincent Reinhart privind crizele financiar-bancare in 15 state si efectele acestora asupra ponderii creditarii in PIB. "Sa luam, de exemplu, Suedia, unde ponderea creditari in PIB a avansat de la 56,1% in 1985 la 72,9% in anul de boom 1989, iar dupa criza financiar- bancara a coborit la 45% in 1996, adica mai putin decit avea la inceput", a spus Lazea, citind studiul. El a precizat ca ponderea creditarii in PIB se mentine in Romania "de bine, de rau" la aproximativ 40%. "Daca vrem sa zguduim barca sistemului bancar cu orice dinadins putem sa ajungem cu ponderea creditului in PIB unde eram acum 3-4-5 ani, mult mai mica. Una este transparenta pe care Directiva 48/2008 o cere, si este bine pentru ca bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cit au putut si intr-un fel si-au meritat aceasta soarta. Dar a merge dincolo de transparenta si a le da un bobirnac, pentru ca vezi dom\'le trebuie pedepsiti bancherii, iata unde ne poate duce", a afirmat economistul-sef al BNR. azea a mentionat ca declaratiile sint in nume personal si nu angajeaza in niciun fel banca centrala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.