Economic

Anul viitor vom importa griu mai scump decit l-am exportat anul acesta

Ziarul de Vrancea
9 nov 2010 452 vizualizări
Romania ar putea fi nevoita sa importe griu, incepind din primele luni ale anului viitor, la un pret cu pina la 30% mai mare decit cel cu care a exportat, din cauza cantitatilor mari de griu livrate in afara tarii, a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu.

El a adaugat ca Romania are contractate pentru export in acest an 1,7 milioane tone de griu, la un pret care variaza intre 190 si 210 euro pe tona, si ar putea importa 600.000-700.000 tone, pentru care va plati pina la 250 euro pe tona. "Faptul ca am exportat foarte mult in acest an ne va face sa si importam. Chiar daca nu vor fi cantitati mari, vor fi importuri de imbunatatire a calitatii, astfel incit griul sa fie bun de panificatie. (...) Asta e, comertul e liber!", a explicat Radulescu. Productia nationala de griu din acest an s-a ridicat la 5,6 milioane tone. Radulescu apreciaza ca intreaga cultura de paioase va fi mai mare in acest an, comparativ cu anul trecut. "Este prima data cind facem o cantitate atit de mare, istorica de porumb, in sensul productiei medii la hectar, in jur de 5.000 de kilograme. Pina in prezent au fost recoltate 9 milioane tone de porumb, din 9,4-9,5 milioane tone estimate. Din acestea, 1,5 milioane tone sint contractate la export", a mai spus Radulescu. Secretarul de stat a aratat ca pina in prezent agricultorii au avut probleme cu semanatul culturilor de toamna din cauza vremii nefavorabile, fiind infiintate doar 70% din culturile de griu. De asemenea, Radulescu a mai spus ca 20-25% din cultura de rapita ar putea fi afectata in conditiile unei ierni geroase. "Rapita s-a semanat in timpul optim, dar daca va fi frig vom pierde 20-25% din productie, fiind o planta sensibila la ger", a afirmat Radulescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.