Economic

Taranii vrinceni trag linie: la mamaliga stam bine, la vin prost

Doina Ganea
9 nov 2010 707 vizualizări
In timp ce productia de porumb in Vrancea a fost depasita cu 15%, recolta de struguri a fost sub nivelul prognozat

Fermierii vrinceni au reusit sa adune in hambare roadele muncii de peste an. Situatia statistica privind stadiul lucrarilor agricole arata ca pina in prezent recoltatul la floarea soarelui s-a incheiat de pe cele 7.012 ha cultivate. Productia medie obtinuta anul acesta a fost de 1.960 kg/ha, iar productia totala realizata la nivelul judetului a ajuns la13.744 de tone. Cultivatorii de porumb au recoltat de pe intreaga suprafata de 57.640 ha, productia medie la hectar fiind de 4.100 kg. Cultivatorii de porumb au reusit anul acesta productii record. Din tot judetul, acestia au recoltat in hambare 236.324 de tone. Potrivit Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, productia la porumb a fost foarte buna anul acesta, depasind recolta prognozata cu 15%. Strugurii de masa au fost recoltati de pe suprafata cultivata, adica de pe 4.889 ha, productia la hectar fiind de 6.220 kg. Podgorenii au produs anul acesta in tot judetul 30.410 tone de struguri de masa, recolta fiind insa de 71% din productia prognozata. Strugurii de vin au fost si ei recoltati de pe suprafata de 19.884 ha, productia media la hectar fiind de 7.310 kg. Productia toala obtinuta pina acum este de 145.352 tone. Cartofii de toamna au fost recoltati in totalitate de pe intreaga suprafata cultivata de 1372 ha, productia medie fiind de 6.320 kg/ha. Sfecla de zahar a fost si ea recoltata de pe cele 40 ha, productia medie la hectar fiind de 10.000 de kg. Agricultorii au trecut si la lucrarile de toamna fiind deja insamintate 7.331 ha de rapita si 1.540 ha de orz. La fel ca si anul trecut sau ca si acum doi ani griul se insaminteaza in Vrancea cam pe acelasi suprefete. Potrivit DADR, anul trecut suprafata semanata cu griu a fost de 27 de mii de hectare, iar anul acesta, pina la acesta data, s-a insamintat pe 25.300 ha griu dintr-o suprafata programata de 27.800 ha. Agricultorii au mai pregatit pentru insamintarile de primavara inca 6.358 ha din cele 100.726 ha pe care au realizat araturi. (D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.