Economic

E.ON vrea si restul actiunilor de la fosta Electrica Moldova

Ziarul de Vrancea
4 nov 2010 468 vizualizări
E.ON Romania a notificat ieri Electrica in privinta exercitarii optiunii de cumparare a pachetelor minoritare de actiuni detinute de compania de stat la fosta Electrica Moldova, divizata ulterior in E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare

"E.ON Romania a optat pentru achizitionarea pachetelor de actiuni care le detine in prezent Electrica la pretul stabilit conform formulei de calcul stipulata in contractul de privatizare", se arata intr-un comunicat al E.ON Romania. In contractul de privatizare al fostei Electrica Moldova este prevazuta optiunea reciproca de vinzare-cumparare a pachetului de actiuni detinut de compania de stat. Optiunea de vinzare-cumparare poate fi exercitata in perioada 2008 - 2012 de oricare dintre cele doua companii. Electrica Moldova a fost preluata de grupul german de utilitati E.ON in 2005, in urma unui proces de privatizare. Un document oficial obtinut de MEDIAFAX arata ca Guvernul estimeaza ca Electrica va incasa 30,6 milioane lei din vinzarea actiunilor la E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei in cazul E.ON Moldova Distributie. E.ON a platit 32,2 milioane euro in 2005 pentru preluarea a 24,62% din titlurile Electrica Moldova si a participat cu 68,6 milioane euro la o majorare de capital, operatiune prin care a ajuns sa detina 51% din actiuni. In 2007 Electrica Moldova a fost divizata in societatile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie. E.ON Romania detine 51% din actiunile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie, iar Electrica are o participatie de 27%. Totodata, Fondul Proprietatea controleaza cite 22% din capitalul fiecarei societati. Din pachetele de actiuni de 27% detinute de Electrica la cele doua societati, cite 10% sint rezervate salariatilor Electrica. Dreptul angajatilor Electrica de a cumpara aceste actiuni expira la 31 decembrie, dar ar putea fi prelungit pina la 31 decembrie 2011.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.