Economic

Taierea salariilor si concedierile au economisit 11%

Mihaela Beșleagă
4 nov 2010 684 vizualizări
In primele noua luni ale anului, cheltuielile de personal la institutiile bugetare din Vrancea s-au redus cu peste 1 milion de lei u in comparatie cu anul trecut, economiile la nivelul judetului reprezinta 11% u in tara, autoritatile locale au taiat intre 5% si 22% de la capitolul salarii

Economiile previzionate de Guvern prin taierea salariilor si disponibilizari in sistemul bugetar se fac cu pasi mici, in procente care difera de la judet la judet. In Vrancea, in primele noua luni ale acestui an, s-a reusit diminuarea cu 11% a cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest procent situeaza Vrancea la mijlocul judetelor care au operat reduceri, la nivel national acestea fiind cuprinse intre 5% si 22% in primele opt luni ale anului. Chiar daca regula taierii salariilor cu 25% s-a aplicat tuturor bugetarilor din Romania, incepind din luna iulie 2010, cifrele oficiale arata ca autoritatile locale au reactionat diferit cind au fost puse in fata constringerilor bugetare. Unele au taiat mai mult, iar altele de patru ori mai putin. Pe primul loc in topul celor mai mari reduceri de cheltuieli cu salariatii se afla municipiul Bucuresti, cu o scadere de 21,6%, conform datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Pe al doilea loc in clasament se afla judetul Arad, unde cheltuielile la acest capitol au scazut cu 18,7% in intervalul analizat. Acesta este urmat de Bistrita- Nasaud, cu o reducere de 16,6%. La polul opus se plaseaza judetul Giurgiu, unde cheltuielile de personal s-au diminuat cu numai 5,2%, urmat de Buzau, cu o reducere de 5,6%. Printre judetele unde s-a taiat ponderat din cheltuielile destinate personalului se afla si Vrancea, cu 11%, similar cu ceea ce s-a intimplat in Cluj si Iasi.


1 milion de lei de la Vrancea, in "pungulita" statului


In Vrancea, economiile realizate la nivelul institutiilor bugetare in primele trei trimestre ale acestui an sint de peste 1.500.000 lei la capitolul cheltuieli de personal si bunuri si servicii, dintre care 1.052.488 lei pentru salarii, in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Astfel, reducerile cu lefurile reprezinta 11%. Conform informatiilor transmise de Directia Generala a Finantelor publice (DGFP) Vrancea, pentru salarii, la data de 30 septembrie 2010, fusesera facute plati in valoare de 8.221.783 lei, comparativ cu 30 septembrie 2009, cind s-au platit salarii in cuantum de 9.274.271 lei. "La nivelul DGFP Vrancea, urmare aplicarii art. 1 din Legea 118/30.06.2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, bugetul alocat DGFP Vrancea la capitolul 51.01 "Autoritati Publice si actiuni externe" titlul I "Cheltuieli de personal" a fost diminuat cu suma de 788.000 lei (buget aprobat initial 11.500.000 lei, buget rectificat 10.712.000 lei) , aferenta cuantumului brut al salariilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii salariale diminuate cu 25%. Fata de perioada similara a anului precedent platile reprezentind cheltuieli salariale au inregistrat o diminuare cu 1.052.488 lei", ne-a transmis Compartimentul de presa al DGFP Vrancea. De asemenea, ca urmare a "Planului de masuri privind reducerea cheltuielilor bugetare" aprobat de conducerea ANAF, bugetul alocat pentru bunuri si servicii a fost diminuat cu 255.000 lei (buget aprobat initial 2.154.000 lei, buget rectificat 1.899.000 lei), suma ce reprezinta reducerea cu 20% a fondurilor cu aceasta destinatie. "Daca comparam cheltuielile pentru bunuri si servicii cu cele din anul precedent se constata o diminuare a acestora cu 155.281 lei", completeaza oficialii Finantelor Publice Vrancea.


Plati pentru salarii reduse cu 40% in august fata de iulie


în urma reducerii salariilor bugetarilor cu un sfert, incepind cu 1 iulie, dar si a unor concedieri in sistemul de stat, cheltuielile de personal s-au redus cu 6,8%, in primele opt luni din 2010, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, conform executiei bugetare pe primele opt luni, publicata de MFP. în luna august cheltuielile de personal au cunoscut o reducere accentuata, fiind prima luna de plata a drepturilor salariale diminuate cu 25%, aferente lunii iulie. Platile lunare au fost mai reduse cu 38,9% fata de luna iulie 2010 si cu 34,5% fata de luna iunie. Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2009. In schimb, conform datelor publicate de MFP, la celelate tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent. "Cheltuielile aferente programelor cu finantare UE au crescut cu 127,0%. Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 10,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cu precizarea ca in cursul lunii august platile s-au redus fata de luna precedenta, in special la cele pentru ajutorul de somaj", se arata in executia bugetara pina la data de 31 august 2010. La aceasta data, deficitul bugetar era de 20,9 miliarde lei, reprezentind 4,09% din PIB. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.