Economic

FMI amina transa cu o luna fara sa explice clar motivele

Ziarul de Vrancea
2 nov 2010 605 vizualizări
Duminica negocierile dintre Fond si Guvern intrasera in impas din cauza Ordonantei creditelor u din aceasta cauza delegatia FMI a mai avut o intilnire suplimentara cu presedintele

Delegatia FMI in Romania a prezentat, ieri, concluziile misiunii care a inceput la sfirsitul lunii trecute. Concluzia este ca transa urmatoare din imprumut va fi aminata, cu cel putin o luna, pina in momentul in care Guvernul va remedia problemele ivite intre timp, insa reprezentantii Fondului au evitat sa nominalizeze clar motivele deciziei lor.


Problema salariului minim


Schimbarile constante in sistemul de taxe nu sint productive, mai ales dupa ce au fost luate masuri dure, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care recomanda Guvernului sa nu modifice subtantial taxele in urmatorii doi ani, pentru a asigura stabilitate pentru afaceri si consum. "Dupa cum am mentionat, modificarile constante in structura de taxe nu sint productive si recomandam puternic autoritatilor sa mentina stabilitatea, mai ales dupa ce au fost adoptate masuri foarte dure", a spus Franks. El mai mai spus ca decizia finala privind stabilirea nivelului salariului minim va fi luata dupa ce Guvernul va discuta cu partenerii sociali, patronate si sindicate. "Guvernul vrea sa aiba un dialog social cu partenerii inainte de a lua o decizie finala privind nivelul salariului minim si respectam asta. Dupa ce vor ajunge la un acord, vor discuta si cu noi, iar apoi vom lua impreuna o decizie privind nivelul salariului minim", a explicat Franks. Pe aceasta tema, premierul Emil Boc a explicat ieri ca salariul minim va creste la un nivel care va fi stabilit in urma discutiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizarii unitare va fi recuperata anul viitor o parte din pierderea salariala suferita in 2010, dar strict in raport cu posibilitatile bugetare. El nu a avansat cifre concrete, insistind insa, la postul public de radio, ca nivelul de recuperare a pierderii salariale din 2010 va depinde "de ceea ce isi permite tara in acest moment". "Guvernul vrea sa aiba un dialog social cu partenerii inainte de a lua o decizie finala privind nivelul salariului minim si respectam asta. Dupa ce vor ajunge la un acord, vor discuta si cu noi, iar apoi vom lua impreuna o decizie privind nivelul salariului minim", a spus Franks.


Ordonanta creditelor, modificata


In ceea ce priveste Ordonanta 50 privind creditele, poate cel mai fierbinte subiect al discutiilor, FMI a schitat o mica concesie, dar totusi insista pe modificarea actului legislativ. Duminica negocierile au intrat in impas din cauza Ordonantei creditelor, din aceasta cauza fiind nevoie de o intilnire suplimentara cu presedintele. Ieri, Fondul isi mai nuantase pozitia, dar a evitat sa spuna cit de greu cintareste actul normativ in acordarea urmatoarei transe. "Ne intereseaza ca populatia sa fie protejata dar vrem sa ne asiguram si ca nu exista ceva care sa pericliteze stabilitatea financiara. Sint optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective (...) Vrem sa ne asiguram ca am respectat acest echilibru pentru continuarea programului ", a raspuns Franks, intrebat daca modificarea OUG 50/2010 reprezinta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe. Directorul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a aratat ca institutia intelege nevoia de protectie in plus a consumatoprilor, in special in domeniul financiar bancar, dar trebuie sa se asigure si ca sistemul bancar este solid, iar legislatia europeana este respectata. Premierul a lasat si el de inteles ca se va incerca modificarea documentului in sensul solicitat de FMI. "In privinta Ordonantei 50, asa cum ati vazut si declaratiile FMI si ale Comisiei Europene, la Parlament se va incerca gasirea unui echilibru intre protectia consumatorului, pe de-o parte, si stabilitatea financiara, pe de alta parte, cu respectarea directivei europene in materie. Deci, este un lucru care se va rezolva la Parlament", a spus Boc, la postul public de radio.


Ce teme avem de facut


Franks a explicat ca misiunea FMI, CE si BM a ajuns la un acord la nivel de experti in ceea ce priveste cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by, iar urmatoarea transa va fi eliberata la mijlocul lunii ianuarie, daca vor fi implementate conditionalitatile convenite.Initial transele de bani trebuiau sa vina la jumatatea lunii decembrie. "La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune si am convenit asupra politicilor de la acest moment inainte. Dupa ce ce conditionalitatile vor fi implementate vom putea sa solicitam aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform asteptarilor noastre", a spus Franks. Printre conditionalitatile impuse de Fond se numara plata arieratelor din sanatate, aprobabrea bugetului pe 2011, reforma pensiilor si legea salarizarii din sectorul bugetar. Seful misiunii FMI in Romania a mai spus ca economia va inchide 2010 cu o crestere negativa de -2%, desi revenirea va incepe chiar de la sfirsitul acestui an, pentru ca in 2011 PIB sa inregistreze un avans real de 1,5%. "Apreciem ca spre sfirsitul acestui an cresterea va incepe situindu-se la un nivel de -2% in 2010, inainte de a ajunge la 1,5% anul viitor", a spus Franks


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.