Economic

Stimulentele tripleaza salariile sefilor din Finante

Doina Ganea
2 nov 2010 2809 vizualizări
Sumele acordate suplimentar pentru finantisti pornesc de la 200 - 300 lei pentru personalul contractual si ajung chiar si la 3.900 lei pentru un sefii cu vechimea, clasa si treapta maxime u pentru posturile de executie, cuantumul stimulentelor se stabileste de conducerea Finantelor, cu viza sindicatului u de la directori în sus, pina la directorul executiv, cuantumul stimulentelor se stabileste la ANAF u fondul din care se acorda stimulentele se alimenteaza numai din veniturile suplimentar atrase si încasate la bugetul general consolidat u directorul general al DGFP Vrancea avea in aprilie salariul net de 2.056 lei si stimulente de 6.456 lei

Fata de multi angajati de la stat, salariatii din Directia de Finante Vrancea sint recompensati pentru sumele incasate cu bonusuri financiare cunoscute sub numele de «stimulente». Aceasta insemna ca stimulentele reprezinta un plus de bani la salariul pe care il primesc functionarii, de minim 75%. Stimulentele financiare acordate functionarilor din Ministerul Finantelor au fost insa in majoritatea cazurilor mai mari decit salariile nete, dupa cum arata o statistica a veniturilor din MF in aprilie 2010, postata pe site-ul institutiei. Potrivit acesteia, toti angajatii DGFP Vrancea au primit stimulente, chiar daca era vorba despre functionari, femei de serviciu, soferi ori secretare. Evident ca sumele au variat in functie de mai multe criterii, inclusiv de cit de bine te are in vedere seful. Cele mai mari stimulente au fost primite evident de directori. Directorul general al DGFP Vrancea avea in aprilie salariul net de 2.056 lei si stimulente de 6.456 lei. Stimulentele pentru angajatii Ministerul Finantelor au inceput sa fie platite din 2004, in urma intrarii in vigoare a Ordonantei 92 din decembrie 2003. Gratie acestor bonusuri, nici salariile nu le-au mai fost majorate. Chiar daca legislativ se atesta acordarea lor din anul 2004, bonusurile se acordau inca dinainte de acest an. Ele erau stipulate in diferite ordonante, pentru ca doar in 2003 a fost unificata legislatia fiscala.


Suplimentele nu se suporta de la bugetul de stat


Oficialii din Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea au tinut sa ne explice ca, potrivit legislatiei in vigoare, sursa de alimentare a fondului de stimulente o constituie veniturile suplimentare atrase la bugetul de stat si efectiv incasate. In primele trei trimestre ale acestui an DGFP Vrancea a atras suplimentar la bugetul de stat 34,90 de milioane de lei. Mai concret, fondul din care se acorda stimulentele se alimenteaza din creantele fiscale stinse prin executare silita, sumele incasate in cadrul procedurii insolventei, impozitele, taxele si contributiile stabilite suplimentar ca urmare a inspectiei fiscale stinse prin incasare sau compensare, obligatiile fiscale accesorii dar si amenzile, la fel, stinse prin incasare sau compensare si, in final, sumele reprezentind valoarea bunurilor confiscate si valorificate. "Din aceste surse cumulate se aduna lunar la nivelul directiilor judetene o anumita suma, rezultata suplimentar fata de veniturile colectate la bugetul general consolidat, potrivit planului de colectare alocat fiecarei directii. Din aceasta, doar o cota de 15% este alocata pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul Ministerului de Finante, ANAF si unitati subordonate, respectiv compartimentelor de specialitate cu atributii in administrarea creantelor fiscale", se arata in declaratia directorului DGFP Vrancea, Eugen Ciorici. Mai departe, din aceasta suma rezultata, doar o cota de 10% maxim 20% ajunge sa fie alocata efectiv pentru acordarea acestor stimulente, intrucit o mare parte din bani ajunge tot la Ministerul de Finante, dar si la Ministerul Muncii. Din fondul constituit (15% din sumele prezentate mai sus) o cota de 6% se vireaza lunar la fondul constituit la nivelul MFP pentru stimularea personalului din aparatul propriu, o alta cota de 4% la fondul constituit la nivelul ANAF pentru stimularea personalului din aparatul propriu si o cota de maxim 30% la nivelul ANAF intr-un cont pentru finantarea diferitelor cheltuieli prevazute de art. 227 aliniatul 10 din OG 92/2003. într-un final, ANAF stabileste si comunica fiecarei directii judetene o suma la dispozitia conducerii pentru a fi repartizata ca stimulente, suma care provine din surse suplimentar atrase si efectiv incasate, peste planul fiecarei directii.


Cum se impart stimulentele


Insa nu toti salariatii beneficiaza in aceleasi proportii de stimulente financiare, apanajul de a le imparti fiind in sarcina sefilor institutiei, care au in vedere «meritele» fiecaruia. Unii salariati par dispusi chiar sa jure ca nu au primit deloc sume in plus. Sindicatele sint de parere ca acest sistem de recompensare sub forma de stimulente este acela de a stimula performanta. "Se acorda aceste stimulente, care, in medie, reprezinta un indice de 0,5 - maxim 1,3 aplicat la salariul efectiv realizat de fiecare functionar (este vorba despre 50% - 130%, practic chiar o dublare a salariului efectiv realizat - n.r.)», ne-a spus liderul sindical al institutiei. Dupa seria de proteste de luna trecuta, pina la acesta ora, angajatii DGFP au primit stimulentele pe lunile iulie si august, urmind ca cele pe luna septembrie sa fie acordate zilele acestea. "Valoarea bruta a stimulentelor acordate aferente lunilor iulie si august a fost de 470.672 lei, respectiv 408.642 lei. Pentru luna septembrie pina la data prezentei, nu a fost primita aprobarea pentru distribuirea stimulentelor. Indicele mediu de repartizarea a stimulentelor aplicat la salariul de incadrare pentru luna august a fost de 0,759", se arata in raspunsul acordat Ziarului de Vrancea de catre oficialii DGFP. Stimulentele au fost acordate cam tuturor salariatilor institutiei, dar cu mentiunea ca s-a pastrat totusi criteriul competentei si al rezultatelor obtinute de fiecare salariat. «Au mai existat speculatii cu privire la stimulentele acordate soferilor sau femeii de serviciu. Vreau sa va spun ca in cazul DGFP Vrancea, la salariul mediu de 500 lei al unui salariat din rindul personalului contractual, au fost repartizate suplimente undeva la 200 - 300 de lei", ne-a spus si liderul de sindicat Ioan Mihalcea.


Cei mai multi bani, tot la sefi


întrebata cine stabileste efectiv cuantumul stimulentelor pentru fiecare salariat in parte, conducerea DGFP a explicat ca pentru functiile de executie din cadrul institutiei, adica de la sefi de servicii in jos, pe grila de salarizare, sumele se stabilesc la nivelul DGFP, procedura vizata in fiecare etapa si de organizatia de sindicat. "Pentru functiile de conducere stimulentele nominale sint propuse de seful direct, iar la nivelul subcomisiei formata din conducerea executiva si reprezentantului sindicatului se analizeaza respectarea criteriilor de performanta in stabilirea cuantumului individual al stimulentelor. Listele nominale si propunerile de stimulente validate de subcomisie sint transmise Comisiei constituita la nivelul MFP care verifica propunerile si transmite acceptul pentru aprobarea finala si acordarea efectiva a stimulentelor individuale. Propunerile de stimulente pentru directorii executivi urmeaza acelasi circuit", ne-a precizat directorul Eugen Ciorici.


Stimulente de pina la 3.900 lei pentru sefii Finantelor


Conform informatiilor primite de la DGFP Vrancea, cel mai mare stimulent brut acordat la nivelul Directiei in luna august a fost de 3.915 lei. Pe functii, valoarea medie a stimulentului acordat in luna august a fost de 1.934,9 lei pentru un sef de serviciu, 1,235,7 lei pentru un consiler superior si 867 de lei pentru un angajat care ocupa functia de referent superior. Iata mai jos si citeva exemple de venituri (salarii ^ stimulente) ridicate de angajatii DGFP pe luna aprilie:


Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea

1. Director coordonator adj. Grad I: 2056 (salariu net) ^ 6456 (stimulente nete)

2. Trezorier sef tr. I - 2289 (salariu net) ^ 6315 (stimulente nete)

3. Sef Administratie tr. I 2290 (salariu net) ^ 3155 (stimulente nete)


Administratia Finantelor Publice a municipiului Focsani

1. Sef de administratie: 2289 (salariu net) ^ 2946 (stimulente nete)

2. Sef administratie adj.: 2295 (salariu net) ^ 6241 (stimulente nete)

3. Sef administratie adj.: 2291 (salariu net) ^ 3015 (stimulente nete)


Personal contractual

1. Ingrijitor: 699 (salariu net) ^ 702 (stimulente nete)

2. Magaziner: 740 (salariu net) ^ 727 (stimulente nete)

3.Muncitor calificat : 571(salariu net) ^ 695 (stimulente nete)

4. Sofer : 829 (salariu net) ^ 818 (stimulente nete)

5. Secretar ""dactilograf : 677 (salariu net) ^ 652 (stimulente nete). (Doina GANEA)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Cum adica dom'le sa stimulezi functionaru ? Pai nu e angajat ca orice salariat pe post si are niste atributii clare ? Adica il stimulezi sa-si faca intr-adevar treaba pt. care este deja o data platit. citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Sa le fie rusine la talharii astia pe cand multi oameni se chinuie sa traiasca ei iau stimulente mai mari decat salariul plus ca exista o mare coruptie la finante/garda, de aceea nu se face nimic in citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Din pacate nu am incotro si recunosc, o data in viata are si db dreptate!
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Pestele de la cap se imupte!
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Sa li se ia STIMULENTELE!!!!!!!!!!Traiesc in niste VILE de neam prost, cu niste salarii modeste???????HOTI, HOTI si iarasi HOTI!!Cat si unde au mai lucrat incat sa-si permita masini,vile si alte citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
De ce sunteti asa frustrati? Noi nu avem voie sa traim......o casuta, o masinuta, niste banuti in cont..care este problema voastra? Daca voi nu munciti si asteptati doar ajutoare de la stat cu ce citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Team injurat ( vorba vine ) de vreo cateava ori pe aceasta sticla, acum trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Jos palaria, acesti hoti ordinari ar trebui sa primeasca simplu, numai salariu de la stat. citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
Citind articolul si comentariile aferente mi-am dat seama ca toata lumea stie adevarul, nu e niciun secret despre aceste stimulente, despre felul cum se aduna banii din amenzi , despre evidentele citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
stimularea se refera la stimularea clitorisului ptr. un orgasm al organului......
, acum 739393 zile, 10 ore, 34 minute, 45 secunde
MONTE CRISTO... tu meriti amenda doar pentru cum scrii. Stai tare prost la capitolul gramatica baiete.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.