Economic

Lupta dintre banci si clienti este transata de FMI in favoarea institutiilor financiare

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 545 vizualizări
Fondul conditioneaza acordarea transei de neaplicarea OUG 50/2010 la contractele de credit in derulare

FMI ar putea conditiona acordarea urmatoarei transedin acordul stand-by de modificarea OUG 50/2010 pina la data de 15 decembrie, unul dintre amendamente vizind eliminarea referirilor la contractele in derulare, a afirmat presedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan. "Aceasta ar fi noutatea care a rezultat din discuta de azi, ca transa care ar trebui accesata de Romania pina pe 15 decembrie ar putea sa fie acordata sub rezerva rezolvarii acestei probleme legata de OUG 50", a spus Stefan, care a aratat ca si FMI, si Banca Mondiala, dar si Comisia Europeana vor un text de lege care sa nu contina ambiguitati. El a explicat ca una dintre conditiile pe care FMI le va pune se refera la eliminarea din textul legii a prevederilor legate de retroactivitatea ordonantei privind creditele pentru populatie. "OUG 50 se va aplica in conformitate cu legea pe care Parlamentul o va aproba. Si este foarte posibil sa aduca modificari, modificari care nu exclud varianta ca sa se introduca un amendament de eliminare a prevederilor care vizeaza contractele in derulare. Nu e o decizie, nu e decizia mea, noi sintem in faza de consultari", a spus Viorel Stefan, dupa discutia cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. El a aratat ca doar FMI a conditionat acordarea transei de modificarea legislatiei, nu si Comisia Europeana. "Ar trebui pina in 15 decembrie sa avem OUG 50 modificata intr-o formula agreata de Comisia Europeana, pentru ca, iata, s-a pus din nou in discutie faptul ca, asa cum s-a facut extinderea prevederilor Directivei prin transpunere in legislatie prin OUG 50, ar exista si o posibilitatea de declansare a procedurii de infrigement. Sigur, analiza nu e facuta pina la capat de cei de la Comisia Euroepana, dar e o discutie la zi", a explicat Stefan. Franks este de parere ca aplicarea OUG 50 privind creditele pentru populatie in forma actuala ar provoca pierderi de sute de milioane euro bancilor. "Am avut o intilnire foarte productiva despre problema Ordonantei 50, respectiv cum sa ne asiguram ca va fi garantata atit protectia consumatorului, cit si respectarea legislatiei Uniunii Europene si protejarea sistemului financiar", a spus Franks. El a afirmat ca, potrivit legislatiei europene, prevederile ordonantei ar trebui aplicate pentru contractele noi, nu si pentru cele in derulare. "Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod in care ordonanta va minimiza riscurile bancilor, dar va asigura in acelasi timp si protectia consumatorului", a mai spus oficialul FMI.

TVA-ul de 5% la alimente nu va fi adoptat

Presedintele Traian Basescu a promis oficialilor FMI din misiunea de evaluare a acordului stand-by ca nu va promulga legile privind TVA redusa la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, au declarat surse guvernamentale. "Guvernul nu cauta solutii pentru compensarea veniturilor care nu s-ar incasa prin aplicarea TVA redusa la alimente sau neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pentru ca FMI nu le ia in calcul. Cei de la FMI au primit asigurari de la presedintele tarii ca ambele legi nu vor fi promulgate si vor fi retrimise Parlamentului", au spus sursele citate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.