Economic

Bancile au fost luate la bani marunti de Protectia Consumatorului

Gabriel Sava
28 oct 2010 865 vizualizări
Comisarii de la Protectia Consumatorului Vrancea au verificat contractele de credit de la mai multe unitati bancare

Pina la jumatatea acestei luni, comisarii de la Protectia Consumatorului au efectuat mai multe actiuni de verificare in cadrul unui control tematic dispus de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului. "Au fost verificate actele aditionale la contractele de credit de consum incheiate de 8 unitati bancare de pe raza judetului Vrancea. La toate acestea au fost constatate abateri de la prevederile legale (OUG 50/2010) pentru care s-au aplicat sanctiuni contraventionale, respectiv 4 avertismente si 14 amenzi in valoare totala de 232.000 lei", a declarat comisarul sef Dumitru Dila. Acesta a precizat ca, la 6 dintre cele 8 unitati bancare s-au dispus si masuri complementare de aducere a contractelor in conformitate cu prevederile legale si restituirea sumelor incasate fara temei legal de la clienti, in termen de 15 zile de la rezolutia CJPC Vrancea. Comisarii vrinceni au avut de furca si cu statutul juridic al unitatilor bancare din Vrancea, toate avind regim de agentie sau sucursala, sediile centrale fiind de obicei localizate in Capitala. Verificarile au avut la baza si 33 de fise de sesizare ale consumatorilor. Cel mai adesea, respectiv in contractele incheiate de 5 unitati bancare, comisionul de risc, care legal trebuie eliminat, era redenumit sau inglobat in alte tipuri de comisioane. Unele banci au modificat comisionul de administrare, care este permis de lege, prin redenumirea comisionului de monitorizare. Comisarii au gasit in contractele bancare si prevederi neclare sau ambigue, care ar permite interpretari, cum ar fi cele privitoare la modul de calcul al dobinzii efective anuale. Unele dintre sesizari au fost trimise spre solutionare catre instanta, reglarea lor nefiind de competenta institutiei care vegheaza la respectarea drepturilor consumatorilor. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 10 ore, 45 minute, 25 secunde
NISTE DOBITOCI SI BANCHERII SI OPC-ISTII CARE-I CONTROLEAZA.PTR, A CONTROLA O BANCA TREBUIESC PROFESIONISTI ADEVARATI NU HAHALERE PDL-ISTE.
, acum 739396 zile, 10 ore, 45 minute, 25 secunde
Dila,Doina,Voinea &.comp. vor sa ne demonstreze ca in activitatea lor nu se practica mulsul si au aplicat unitatilor bancare amenzi la greu .Distinsi comisari,suntem noi cu bani putini dar asta nu citeste integral
, acum 739396 zile, 10 ore, 45 minute, 25 secunde
Comentati in nestiinta de cauza. Am avut si eu probleme cu o banca, iar singurii care m-au ajutat au fost cei de la ANPC Vn. Sunt profesionisti si se pricep la ceea ce fac.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.