Economic

Desi riscante, creditele in valuta se mentin pe crestere

Ziarul de Vrancea
26 oct 2010 487 vizualizări
Creditul neguvernamental a crescut in septembrie fata de august pina la 207,93 miliarde lei Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in septembrie cu 4,5% comparativ cu aceeasi luna a anului precedent si cu 0,1% fata de august, la 207,93 miliarde de lei, pe fondul avansului imprumuturilor in valuta pentru firme, potrivit datelor BNR. De altfel, singura componenta care a crescut in septembrie fata de luna precedenta a fost creditarea in valuta a firmelor.

Astfel, soldul imprumuturilor acordate in valuta firmelor, exprimat in lei, s-a situat la finele lunii septembrie la 64,63 miliarde de lei, in urcare cu 1,2% fata de august si cu 10,1% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In termeni reali, soldul creditelor acordate de institutiile de credit a scazut cu 0,4% fata de august si cu 3% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Creditul in valuta, exprimat in lei, a crescut in septembrie cu 0,4% fata de august si cu 9,5% comparativ cu luna similara din 2009, la 130 miliarde de lei. Exprimat in valuta, soldul imprumuturilor in valuta a inregistrat in septembrie o crestere lunara de 0,2% si un avans anual de 7,7%. Soldul creditelor contractate in valuta de populatie, exprimat in moneda nationala, a fost de 65,37 miliarde de lei la sfirsitului primelor noua luni, cu 0,4% sub nivelul din august, dar cu 8,9% peste valoarea din 30 septembrie 2009. Creditul in lei s-a diminuat in septembrie cu 0,3% (0,9% in termeni reali) comparativ cu luna precedenta si cu 2,8% (9,8% in termeni reali) in termeni anuali, ajungind la un sold de 77,9 miliarde de lei. Soldul imprumuturilor contractate in moneda nationala de gospodarii a ajuns in septembrie la 37,26 miliarde de lei, in scadere cu 0,3% fata de august si cu 5,4% comparativ cu luna similara din 2009. Si creditarea in lei a firmelor s-a contractat in septembrie, soldul imprumuturilor fiind de 40,66 miliarde de lei, cu 0,3% sub nivelul din august si cu 0,2% mai mic decit valoarea de la sfirsitul primelor noua luni din 2009. Pe de alta parte, creditul guvernamental s-a redus in luna septembrie cu 0,8%, la 54,09 miliarde lei. La 30 septembrie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 25,8% (16,7% in termeni reali) fata de finele primelor noua luni din 2009.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.