Economic

UE ar putea adopta noi reguli de etichetare a produselor

Ziarul de Vrancea
25 oct 2010 533 vizualizări
UE ar putea introduce anul viitor noi reguli privind etichetarea produselor, in urma unui vot in Parlamentul de la Strasbourg, pentru a proteja producatorii autohtoni de incaltaminte, surubelnite si alte bunuri de importurile ieftine din Asia, prin mentionarea obligatorie a tarii de origine

"In urma sprijinului puternic dat de Parlament, speram ca noile reguli sa fie convenite in prima jumatate a anului viitor", a declarat Cristiana Muscardini, conservator italian care a promovat dezbaterea in legislativul UE, transmite Reuters. Eurodeputatii au votat cu 525 de voturi "pentru" si 49 "impotriva" propunerea ca incaltamintea, imbracamintea, produsele din piele, mobila si produsele industriale importate, de ordinul miliardelor de euro, sa poarte obligatoriu o eticheta care sa mentioneze provenienta, atunci cind sint comercializate in cele 27 de state membre. Votul, la care s-au abtinut 44 de parlamentari, permite inceperea discutiilor intre eurodeputati si guvernele nationale, referitoare la introducerea unor reglementari la nivelul Uniunii. Este de asteptat ca negocierile sa dureze si sa scoata in evidenta diferentele de opinie intre parlamentarii UE si statele membre, punind in opozitie tarile cu baze mari de productie si cele care mai mult importa si distribuie produse straine. State precum Italia, Spania si Portugalia au insistat de mult timp pentru obligativitatea etichetei "Fabricat in", despre care spera sa descurajeze importurile ieftine, precum mobila si tiglele pentru acoperisuri din China, imbracamintea indiana si incaltamintea vietnameza, prin loialitatea consumatorilor din UE pentru produsele fabricate in Europa. Aceste tari sustin ca principalii parteneri comerciali ai UE, intre care China, SUA si Japonia, au deja reguli similare referitoare la originea produselor importate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.