Economic

Grecia are datorii mai mari decit Croatia, Romania, Cehia, Slovaciei si Ungariei la un loc

Ziarul de Vrancea
22 oct 2010 515 vizualizări
Croatia, Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria, state care au impreuna 52 milioane de locuitori, cumuleaza datorii guvernamentale de circa 200 miliarde euro, reprezentind aproape 70% din obligatiile de 300 miliarde euro ale Greciei, tara cu o populatie de doar 11 milioane locuitori.

"Statele din Europa Centrala si de Est au datorii guvernamentale mult mai mici decit media din Uniunea Europeana sau cea din zona euro. Cu exceptia Ungariei, toate statele din regiune au reusit sa-si mentina gradul total de indatorare sub pragul de 60% din PIB", se arata intr-o analiza a grupului austriac Erste privind influenta gradului de indatorare a guvernelor asupra burselor. Analistii grupului austriac mai arata ca Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Croatia au 90 de milioane de locuitori in total, cu mult peste Spania (47 milioane de locuitori) sau Italia (60 milioane de locuitori). "Daca se adauga Polonia, atunci suma datoriilor ajunge la 414 miliarde de euro, fiind mai mica decit obligatiile guvernamentale ale Spaniei (661 miliarde euro) sau Italiei (1,835 miliarde de euro). Portugalia, Italia, Grecia si Spania, cu niveluri ridicate ale datoriei guvernamentale, au inregistrat o evolutia slaba. Prin contrast, multe tari din Europa Centrala si de Est care au deficite guvernamentale reduse au inregistrat o performanta buna a pietelor de capital", potrivit analizei Erste. Analistii grupului anticipeaza ca atentia investitorilor va continua sa se concentreze pe diminuarea nivelurilor ridicate ale datoriei guvernamentale. "La nivel global si regional, investitorii au o abordare mai diferentiata si tin cont in luarea deciziilor de gradele de indatorare, precum si conditiile economice si privind datoria fiecarui stat. in unele cazuri, nivelurile extrem de ridicate de indatorare a guvernelor vor tine ocupate statele destul de mult timp. Aceasta este o situatie complexa care nu poate fi solutionata pe termen scurt", se mai spune in analiza.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.