Economic

Taierea lefurilor bugetarilor a aprins din nou contrabanda cu tigari

Ziarul de Vrancea
22 oct 2010 540 vizualizări
Comertul ilicit cu tigari a urcat in septembrie la 24,4% din piata totala de la 21,3% in iulie

Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4%, de la 21,3% in iulie, dar ramine sub nivelul din ianuarie, cind comertul ilicit cu tigarete se ridica la 36,2%, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Novel. Producatorii de profil arata ca evolutia are loc pe fondul masurilor de austeritate impuse de Guvern. "Scaderea semnificativa a comertului ilicit cu tigarete, in numai sase luni, de la 36,2% in ianuarie 2010 la 21,3% in iulie, a demonstrat capacitatea autoritatilor de a lupta cu acest flagel (...) Cu toate acestea, socul resimtit in Romania dupa masurile dure de austeritate implementate de Guvern in luna iulie s-a regasit si in cercetarea Novel Research care, din pacate, arata o crestere a contrabandei la 24,4% in septembrie", a declarat, intr-un comunicat, Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud-Est. Potrivit lui Popa, contrabanda aduce pierderi la bugetul de stat, din neincasarea de accize si TVA, de circa 180 milioane de euro. Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda este de 7,8 lei, cu 3,1 lei mai mic decit cel al unui pachet comercilizat legal pe piata romaneasca. Regiunile in care contrabanda avea cea mai mare pondere in luna septembrie sint vestul tarii, cu 48,1%, Nord-Est, cu 40,9%, si Nord-Vest, cu 33%. La polul opus se situeaza Bucurestiul, cu 11,1%, si Centru, cu 16,5%. Cele mai multe tigari de contrabanda provin din Republica Moldova (31,5%), Ucraina (24%) si Sebia (21,7%). in total, cele trei tari ocupa 77% din totalul contrabandei. Producatorii de tigarete estimeaza ca pentru intregul an 2010 nivelul contrabandei va fi de circa 30% din totalul pietei. Ei nu pot estima insa daca anul viitor nivelul contrabandei va creste sau va descreste, acesta fiind si in functie de evolutia preturilor pe piata interna. "De la anul nu stim cum va creste acciza asa ca estimarea pretului tigaretelor nu este un element de stabilitate", a spus Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.


Ardem mai putine tigarete


Volumul vinzarilor de tigarete va scadea in acest an, in Romania, cu 8,3%, de la 36 de miliarde de bucati la circa 33 miliarde, pe fondul reducerii puterii de cumparare a populatiei, estimeaza Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs la BAT Europa Sud-Est. "Vorbim de total consum de tigarete, care include si piata neagra. in 2008 consumul a fost de aproximativ 38 de miliarde de tigarete", a declarat Popa. El a adaugat ca una dintre problemele cu care producatorii din domeniu se vor confrunta anii viitori va fi lipsa predictibilitatii evolutiei accizelor. "Intre 2003 si 2010 am avut un calendar de crestere a accizei. Acum s-a terminat si vom avea o noua tinta de acciza si vrem sa convenim cu Ministerul Finantelor un calendar de crestere a acestei taxe", a afirmat Popa. El a spus ca ar fi vorba de cresteri ale accizei de circa doi euro pe an pe mia de tigarete.


Statul sa nu se amestece!


Producatorii de tutun resping proiectul de lege prin care tigarile de contrabanda confiscate de stat ar urma sa fie comercializate si atrag atentia ca o astfel de initiativa ar aduce deservicii atit companiilor de profil cit si consumatorilor. "Exista un proiect de lege votat in 4 octombrie in Plenul Senatului prin care ar urma sa se puna in vinzare produsele de contrabanda confiscate. Proiectul a fost votat impotriva avizelor venite de la Guvern si de la Comisia Economica, de Industii si Servicii", a declarat ieri, Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania. El a explicat ca daca proiectul va deveni lege se vor pune in vinzare produse pentru care statul nu a incasat accize, iar comercializarea tigaretelor confiscate va fi facuta fara acordul detinatorilor marcilor. "Totodata, nu se stie in ce conditii au fost depozitate si aduse in tara aceste produse. Pachetele de tigarete ar trebui sa aiba inscriptionate avertismentele legate de sanatate, iar cele confiscate nu le au", a adaugat Vasilescu. El a mai spus ca nu exista nicio tara din Uniunea Europeana care sa puna in vinzare tigarete confiscate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.