Economic

Romanii, cei mai pesimisti est-europeni

Ziarul de Vrancea
21 oct 2010 498 vizualizări
Romanii au trecut in ultimii doi ani de la statutul de cei mai optimisti est-europeni la polul opus, nivelul de incredere fiind foarte scazut in privinta perspectivelor financiare si somajului, potrivit unei analize FMI

Astfel, daca in septembrie 2008 Romania avea cel mai ridicat indice al increderii consumatorilor din sapte state analizate, pina in august 2010 situatia s-a rasturnat, reiese dintr-un grafic realizat de expertii institutiei financiare de la Washington. Celelate tari incluse in acest sondaj sint Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania. Romania a inregistrat cea mai severa scadere a increderii consumatorilor si este singurul stat dintre cele analizate in care a disparut optimismul. Indicele are scaderi usoare in Polonia si Bulgaria, a stagnat pentru Lituania si s-a imbunatatit in Estonia, Ungaria si Letonia. Situatia este similara pentru Romania in privinta increderii in perspectivele financiare pe urmatoarele 12 luni, masurata in septembrie 2008, respectiv august 2010. si in acest caz romanii au devenit cei mai pesimisti europeni, dupa ce acum doi ani erau in topul optimismului, alaturi de polonezi. Inversarea asteptarilor se repeta si in cazul indicelui asteptarilor la 12 luni privind somajul, masurat pe aceleasi perioade. FMI noteaza ca tarile europene cu cele mai adinci recesiuni sint acelea care au suferit nu numai o scadere a exporturilor, ci si prabusirea cererii interne ca urmare a incheierii bruste a "boom-ului" alimentat de credit din perioada perceputa ca fiind de prosperitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.