Economic

Fermierii risca sa piarda fonduri de sute de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
20 oct 2010 694 vizualizări
Cel putin 40% din proiectele UE din agricultura au probleme de creditare si pot fi reziliate

Cel putin 40% dintre contractele semnate in 2008-2010 pentru proiecte UE in agricultura au probleme de bancabilitate si pot fi reziliate, fondurile blocate de aceste proiecte fara cofinantare fiind de sute de milioane de euro, a declarat Barna Tanczos, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a aratat ca in intervalul 2007-2010 s-a pus accent pe semnarea rapida a contractelor cu finantare UE, iar problemele sint in prezent determinate de asigurarea lichiditatii pentru derularea contractelor. "Sint sute de milioane de euro blocate pe proiecte fara cofinantare. Cel putin 40% dintre contractele semnate in 2008-2010 au probleme de bancabilitate si trebuie reziliate daca nu sint viabile, iar banii pusi la dispozitia altor beneficiari", a spus secretarul de stat. Premierul Emil Boc s-a intilnit, ieri, la Ministerul Agriculturii cu reprezentanti ai bancilor comerciale si ai Bancii Nationale a Romaniei, pentru a discuta modalitatile de deblocare a creditarii in agricultura. La finalul discutiei, premierul a anuntat ca Ministerul Agriculturii va verifica in termen de 30 zile toate proiectele europene de investitii in agricultura aflate in derulare, iar acele lucrari care nu mai pot fi cofinantate de catre firmele private contractante vor fi reziliate. El a aratat ca una dintre problemele identificate este aceea ca, in 2008, firmele nu erau obligate sa prezinte bancilor scrisori de confort sau declaratii pe proprie raspundere pentru a obtine credite destinate agriculturii, iar multi dintre contractori sint in prezent in imposibilitatea de a mai asigura cofinantarea acestor proiecte. "Invitatia noastra directa pentru cei cu probleme de finantare este sa mearga la banca pentru a discuta si negocia conditiile de creditare, astfel incit sa poata continua proiectele. Acolo unde exista un minim de bancabilitate, proiectul va continua, dar unde nu exista nici macar conditii minimale pentru bancabilitate, contractul se va rezilia. Noi, ca tara, nu putem sta la nesfirsit si astepta ani in sir sa vedem daca unii merg sau nu la banca pentru credite, deoarece pierdem bani europeni", a spus Boc. Potrivit premierului, Ministerul Agriculturii, Fondul de Garantare a Creditului Rural si bancile vor semna un protocol de colaborare care va permite firmelor ca initial sa depuna scrisori de confort neangajante pentru obtinerea de credite destinate unui proiect de investitii in agricultura, document care va fi tranformat in scrisoare de confort angajanta la momentul aprobarii proiectului. Boc a amintit totodata ca primariile si consiliile judetene pot contracta credite bancare pentru cofinantarea proiectelor europene cu garantii de stat si a transmis acestora un apel pentru a initia procedurile de creditare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.