Economic

Porti inchise la Finante: Angajatii s-au prins in hora unui protest spontan

Ziarul de Vrancea
14 oct 2010 592 vizualizări
Functionarii Fiscului sint nemultumiti ca nu si-au mai primit stimulentele

Angajatii din Ministerul Finantelor si de la majoritatea Directiilor Judetene din tara au protestat ieri pe holurile institutilor. Revolta a inceput la Bucuresti si treptat s-a extins la nivelul intregii tari. Acestia s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu si-au mai incasat stimulentele. Multi dintre cei prezenti la protest au cerut continuarea protestelor si in zilele urmatoare. "Uitati-va, sa vada toata lumea cu ce salarii traim. Salarii nesimtite?! Nu poti sa traiesti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de munca in Ministerul Finantelor. Directorii nostri cu raspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea ca avem salarii nesimtite? Nesimtiti sint cei care afirma asa ceva!", a declarat unul dintre participantii la protest, care avea in mina fluturasul de salariu. Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finantelor Publice a fost unul dintre motivele invocate de presedintele Traian Basescu la momentul remanierii fostului ministru al Finantelor Sebastian Vladescu. Vasile Marica, presedintele Aliantei "Sed Lex" a spus ca aproximativ 30.000 de angajati din administratie vor iesi in strada intr-o greva spontana pe care sindicatele nu o mai pot controla. Marica a spus ca decizia de a opri activitatea este luata de angajati, la nivel national, nu este o hotarire a liderilor sindicali. "Acest protest era cuprins in programul de actiuni al sindicatelor, dar oamenii nu au mai avut rabdare si au oprit spontan lucrul, pentru ca nu si-au primit veniturile suplimentare pe care statul ar trebuil sa le dea din controalele facute in cazurile de contrabanda sau executare silita", a mai spus Marica. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a cerut modificarea legislatiei pentru ca salarizarea personalului din Finante sa se ridice la nivelul din celelalte institutii bugetare, intrucit se afla pe ultimul loc din sistem, dupa ce in iulie au fost eliminate stimulentele, informeaza MFP. "Pina in luna iulie 2010 salariul unui angajat al Ministerului Finantelor Publice era compus din salariul de baza plus stimulente, care, conform legii, se acordau in functie de reultatele fiecarui angajat. in timp, stimulentele au devenit parte a venitului fiecarui angajat", se arata intr-un comunicat al MFP. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar a declarat ca stimulentele lunare acordate anul trecut angajatiilor din Ministerul Finantelor si institutiile subordonate au reprezentat aproximativ 1,5 salarii de baza, fiind o formula de plata perpetuata de 15-20 de ani. "E o politica defectuoasa, de care a beneficiat Ministerul Finantelor in ultimii 15-20 de ani", a spus Blejnar. Blejnar le-a cerut angajatiilor un ragaz de o saptamina, perioada in care Parlamentul va aproba alinierea salariilor din Ministerul Finantelor cu remuneratiile din celelalte institutii publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.