Economic

Danila: Bancile trebuie sa schimbe modelul de business

Ziarul de Vrancea
13 oct 2010 527 vizualizări
Cresterea semnificativa a creditelor restante si indoielnice incepind cu 2007 arata ca bancile nu au calculat bine riscul de rambursare a imprumuturilor, iar pentru reluarea cresterii economice si a creditarii bancile trebuie sa schimbe modelul de business, afirma Nicolae Danila, membru CA al BNR

"Principalul risc pe care si-l asuma o banca comerciala este cel de nerambursare a creditului de catre debitori. Cresterea semnificativa a creditelor restante si indoielnice din 2007 si pina in 2010 arata ca bancile nu au calculat bine acest risc. Comportamentul bancilor asa cum il releva analiza evolutiei creditelor neperformante pare sa fi fost condus de ideea economiilor de scala, in sensul in care cresterea expansiva a volumului activitatii de creditare ar fi permis acceptarea unor pierderi din credite neperformante", se arata intr-o prezentare sustinuta de Danila si postata pe pagina web a BNR. Prezentarea, cu tema "Rolul sistemului bancar in reluarea cresterii economice", a fost sustinuta la Sibiu si Alba Iulia, in cadrul Zilelor Portilor Deschise pentru studentii economisti - 2010. In opinia oficialului BNR, trebuie evidentiata trecerea bancilor la un model de business riscant, neadecvat conditiilor concrete din Romania, "cu strategii mergind in principal pe volum (cresterea volumului creditelor, a numarului clientilor, a activelor, a cardurilor-credit cu buletinul) si mai putin (aproape deloc) pe aspectele calitative (bonitatea clientului, analiza proiectiei de cash flow, afacerea, mediul economic intern si extern, mix-ul de politici)". "In acest caz, este clar ca, in vederea reluarii ciclului de crestere economica si de creditare, modelul de business al bancilor va trebui sa se schimbe. Cel mai probabil se va trece de la modelul economiilor de scala la unul care asigura o crestere solida, insa graduala bazata pe o relatie strinsa si de lunga durata cu clientii", a aratat Danila.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.