Economic

Banii imping Vaticanul sa apeleze la judecata lumeasca

Ziarul de Vrancea
9 oct 2010 553 vizualizări
Avocatii statului papal spera sa obtina in instanta deblocarea conturilor bancare

Vaticanul a deschis un proces la un tribunal din Italia, prima actiune de acest fel din istoria statului suveran papal, pentru a debloca active de 23 milioane de euro ale Bancii Vaticanului, puse sub sechestru de autoritatile de la Roma intr-o investigatie privind spalarea de bani. Avocatul Vincenzo Scordamaglia, care reprezinta Institutul pentru Lucrari Religioase, numele oficial al Bancii Vaticanului, a afirmat ca a deschis un proces la un tribunal din Roma pentru a contesta instituirea sechestrului asupra unor active de mai multe milioane de euro, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Prima audiere s-a desfasurat ieri. Autoritatile italiene au luat in septembrie decizia, fara precedent, de a bloca fonduri de 23 de milioane de euro ale Bancii Vaticanului intr-un cont deschis la banca Credito Artigiano. Cei mai importanti doi sefi ai institutiei de credit, Ettore Gotti Tedeschi si Paolo Cipriani, au fost pusi sub investigare pentru incalcarea nromelor referitoare la spalarea de bani. Decizia Vaticanului reflecta sensibilitatea subiectului intr-o perioada in care statul papal incepe procedurile de includere pe o lista intocmita de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica cu statele care respecta normele internationale in privinta spalarii de bani, noteaza Financial Times. Vaticanul sustine ca disputa este rezultatul unei "neintelegeri" cu banca Credito Artigiano, survenita in momentul in care Vaticanul a incercat sa opereze doua transferuri catre conturi detinute la alte doua banci din Germania si Italia. Banca centrala a Italiei a blocat initial transferurile intrucit Vaticanul nu a identificat beneficiarii acestora, conform legii italiene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.