Economic

O treime din IMM-uri au renuntat la proiectele europene cistigate

Ziarul de Vrancea
8 oct 2010 512 vizualizări
Directorul autoritatii de management a Programului Operational Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gabriel Friptu, a declarat, ieri, ca in jur de 30% din IMM-uri si-au retras proiectele depuse pe POR, cele mai multe cazuri fiind in Regiunea Nord-Est

Friptu a aratat ca, daca in cazul proiectelor mari derulate de autoritatile locale si intreprinderile mari, nu exista renuntari la proiectele in cadrul Programului Operational Regional (POR), intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au renuntat, in proportie de 30 la suta, la proiectele respective. El a precizat ca retragerea proiectelor depuse in cadrul POR de catre IMM-uri a fost determinata de impasul survenit in relatia cu institutiile bancare, IMM-urile nefiind in stare se asigure cofinantarea. "Sint undeva in jur de 30 la suta, ca numar, nu ca valoare. in general, schimbarea modului de colaborare intre microintreprinderi si sistemul bancar a generat aceasta renuntare", a declarat Friptu, potrivit caruia nu exista nicio situatie in care IMM-urile sa trebuiasca sa returneze banii aferenti proiectelor, intrucit si-au retras proiectele inainte sa faca orice cheltuiala. El a subliniat ca, daca retragerea proiectelor reprezinta o pierdere, banii ramin in program, iar din punctul de vedere al autoritatii de management renuntarea de catre IMM-uri la proiecte inainte sa faca orice cheltuiala este un lucru corect. "Din punctul de vedere al programului e o pierdere, pentru ca e clar ca au fost folosite resurse si timp pentru a ajunge la finantare, dar sa nu uitam ca banii ramin in program, cu aceeasi destinatie, in aceleasi regiuni. Deci nu sint bani pierduti. Alte microintreprinderi care considera ca pot sa sustina astfel de proiecte au finantarea asigurata. Nu as putea spune ca exista o distributie uniforma. Cele mai multe proiecte la care s-a renuntat, statistic, sint in Regiunea Nord-Est", a spus Friptu, adaugind ca regiunea respectiva dispune de cele mai mari fonduri, pentru ca programul are alocari indicative regionale dimensionate in functie de nivelul de dezvoltare, iar Regiunea Nord-Est are cel mai mic procent din PIB pe cap de locuitor din tara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.