Economic

Investitorii straini propun un plan cu 12 masuri pentru revigorarea economiei

Ziarul de Vrancea
8 oct 2010 548 vizualizări
Consiliul Investitorilor Straini estimeaza ca in cinci ani PIB-ul va urca cu 11,6% daca masurile sugerate de ei vor fi puse in aplicare

Consiliul Investitorilor Strani (CSI) a propus autoritatilor, ieri, un set de 12 masuri care vor avea ca efect cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu 11,6% pina in 2015, in termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de munca si majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%. Cele 12 actiuni sint parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri. Potrivit datelor CIS, costurile bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 actiuni au o pondere de 0,7% din PIB. Pe termen lung, estimarile arata ca masurile vor genera o crestere economica indirecta suplimentara de circa 15-20% din impactul direct. "Sintem convinsi ca economia Romaniei poate reintra pe o traiectorie de crestere economica pe termen scurt, cu costuri minime, daca urmarim o strategie clara, sustinuta de atit de Guvern, cit si de mediul de afaceri", a declarat, intr-un comunicat, presedintele CSI, Mariana Gheorghe, care ocupa si functia de director general al Petrom. Potrivit documentului CIS, actiunile prioritare pentru stabilizarea mediului macoeconomic sint introducerea in cadrul Ministerului Finantelor Publice a unui Registru al Creantelor inregistrate de bugetul de stat si pornirea Programului "Prima Casa 3" pentru a revitaliza sectorul imobiliar si al constructiilor. Investitiile publice va trebui sustinute in continuare prin stabilirea unui calendar clar, transparent si accelerat de privatizare a companiilor detinute de stat prin intermediul pietei de capital. De asemenea, CIS apreciaza ca este necesara listarea locala si internationala a Fondului Proprietatea. Toate fondurile obtinute din vinzarea pachetelor de actiuni majoritare si minoritare inca detinute de stat, estimate la doua miliarde de euro, trebuie reinvestite in infrastructura. Investitorii straini propun ca prioritatea centrala legata de politica fiscala sa fie concentrarea controalelor catre platitorii de taxe care prezinta un risc ridicat de evaziune fiscala. Referitor la fondurile UE, actiunile prioritare sint fie externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor, fie revizuirea schemelor de bonusare a angajatilor statului care lucreaza cu fonduri UE, legind veniturile acestora de performantele obtinute. In administratia publica, CIS propune ca principiile de performanta si eficienta sa stea la baza reformei acestui sector. Eficientizarea structurilor prin evaluarea abilitatilor angajatilor si a calitatii serviciului si prin implemnatera conceptului de e-Guvernare este de asteptat sa aiba un impact social si financiar pozitiv. In agricultura, principala prioritate a autoritatilor in viziunea CIS este accelerarea investitiilor in infrastructura prin atragerea de fonduri UE de 150 milioane de euro anual. Masura va reduce deficitul comercial si inflatia si va costa aproximativ 40 milioane de euro. Actiunea prioritara pentru sustinerea IMM-urilor consta in crearea unor facilitati de creditare subventionata, prin contributia comuna a bancilor si sectorului public.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.