Economic

Telefonul viitorului va avea piele electronica si miros

Ziarul de Vrancea
7 oct 2010 487 vizualizări
Centrul de cercetare deschis in 2007 de Nokia in parteneriat cu Universitatea de la Cambridge studiaza inovatii interesante pentru gadget-ul mobil al viitorului, senzorii chimici care imita mirosul si pielea electronica, aplicatiile practice fiind insa indepartate

Despre "telefonul cu miros", practic implementarea unui senzor capabil sa identifice compusi chimici din mediul inconjurator, s-a mai vorbit in acesta vara, cind a iesit la lumina ca cercetatorii de la University of California San Diego pregatesc o astfel de tehnologie pe banii guvernului american, ca o noua linie de aparare impotriva atacurilor cu arme chimice. Tehnologia studiata de cercetatorii de la Cambridge este una similara, dezvoltata de aceasta data cu bani de la Nokia. Grupul finlandez, care a pierdut trenul pe segmentul smartphone-urilor premium, cel putin pina la recent lansatul N8, tine astfel "sa-si arate muschii" si sa investeasca masiv in inovatie pentru a depasi concurenta odata cu urmatoarea generatie de gadget-uri. Astfel, centrul de cercetare al Nokia de la Cambridge experimenteaza cu o noua modalitate de a controla dispozitivele mobile dincolo de deja popularele ecrane multi-touch care raspund la comenzi complexe efectuate prin atingere. Pielea electronica este practic o suprafata senzoriala flexibila, care reactioneaza atit la deja uzualele comenzi prin atingere, cit si la gesturi acum neobisnuite, precum intindere, ciupire sau deformare, potrivit unui articol aparut pe blogul oficial al companiei finlandeze. Un alt proiect la care lucreaza Nokia, la centrele de cercetare din Cambridge si Beijing, este cresterea functiilor ecranelor tactile existente prin electrovibratie, o tehnologie care ar putea ajuta telefonul sau gadget-ul respectiv sa ofere utilizatorului, la atingere, senzatia unor texturi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.