Economic

Marjele bancilor nu sint transparente si nu vor putea fi vreodata

Ziarul de Vrancea
6 oct 2010 566 vizualizări
Marjele practicate de banci nu sint atit de transparente pe cit ar trebui si nici nu vor putea fi vreodata, pentru ca reflecta marjele de profit si risc care difera in functie de client si produs, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea

"Marjele nu sint transparente si nu vor putea fi vreodata, pentru ca ele reflecta marja de profit si risc. Fiecare client are riscul sau, fiecare produs are riscul sau, si in laboratoarele noastre se determina aceasta marja care poate fi sau nu acceptata de client, in sensul ca acesta accepta sau nu sa ia un credit. Nimeni nu va da fortat un credit cuiva", a spus Ghetea. El a precizat ca bancile sint de acord ca pe parcursul derularii unui credit, adica intr-o perioada care poate varia de la o luna la 30 de ani, comisioanele trebuie sa fie stabile. "Cind vorbim de dobinzi si marje, acestea trebuie sa urmeze cursul pietei. ANPC a stabilit ca si marjele trebuie sa fie fixe, dar noi am aratat ca nu este corect acest lucru pentru ca, pe parcursul unui credit care are un termen de 30 de ani, poate ca, la un moment dat, banca vrea sa reduca marja, dar daca stie ca i se va interzice sa o creasca cind lucrurile vor lua o alta turnura, atunci banca nu o va face niciodata", a spus Ghetea. Bancherul a mai spus ca bancile se adapteaza foarte repede la conditiile pietei, iar in perioada urmatoare va incepe goana institutiilor de creditare pentru a atrage clientii concurentilor. "Opinia mea personala este ca ar trebui sa lasam piata sa lucreze, si cum am vazut ca bancile se adapteaza foarte repede la conditiile pietei, o sa vedeti ca in perioada imediat urmatoare va incepe acea goana a bancilor de a atrage clientii altor institutii. Avind avantajul neplatii comisionului de rambursare anticipata, clientii vor incepe sa alerge de la o banca la alta dupa dobinzi mai bune", a explicat Ghetea. Potrivit presedintelui ARB, clientii au invatat mai multe lucruri, care vor persista in mintea lor mult timp, si care s-au transformat in prezent intr-o retinere in a mai lua credite. "Cred ca ei, clientii, au invatat ca a lua un credit intr-o valuta care difera de cea in care au venituri este un mare risc si ca ar trebui sa-si faca mai bine socotelile, iar cind se expun in angajarea de credite sa tina cont si de perspectivele de cistiguri pe care le au in perioada urmatoare", a aratat Ghetea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.