Economic

Fostul actionar al Rompetrol nu vede nici o problema in neplata datoriilor la stat

Ziarul de Vrancea
6 oct 2010 567 vizualizări
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ieri ca este un drept prin contract ca Rompetrol, companie detinuta integral de catre grupul KazMunaiGaz (KMG) din Kazahstan, sa nu plateasca datoriile catre statul roman care, in opinia lui, nu au existat niciodata

"Faptul ca nu le platesc e un drept pe care il au prin contract", a spus Patriciu, intrebat de presa de ce nu vor sa plateasca actionarii Rompetrol datoriile catre statul roman. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobinzi si penalitati. Atunci, compania petroliera era controlata de Dinu Patriciu, iar guvernul care a aprobat contractul era condus de Adrian Nastase. KazMunaiGaz a decis saptamina trecuta in AGA sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat. Astfel, potrivit Rompetrol, statul ar reintra in actionariatul Rompetrol Rafinare cu o participatie de 44,69% din capital. Guvernul a transmis vineri un comunicat in care precizeaza ca statul roman va contesta in instanta hotaririle Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) din 30 septembrie 2010, deoarece sint contrare prevederilor OU 118/2003, ale Conventiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, incheiata in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil. "Datoriile astea n-au existat niciodata. Au fost datoriile statului catre el insusi, dinainte de privatizare. Nu le-am asumat", a spus Patriciu. El a adaugat ca datoriile pe care le-a preluat in urma contractului de privatizare erau de 108 milioane de dolari. "De fapt, erau 285 (n.r. - milioane dolari), dar eu am preferat sa ramin cu ele, iar la ele s-au adaugat dobinzi si penalitati si asa au ajuns la 572 (milioane dolari - n.r.), datorie virtuala, care n-a existat niciodata. A statului catre el insusi", a explicat omul de afaceri. El a adaugat ca nu si-a asumat niciodata datoriile respective, dar a trebuit sa gaseasca o formula, si a gasit-o. "Statul a semnat-o, presedintele a promulgat-o, sa fie sanatos! Daca statul vinde actiunile, sa fie sanatos! Vinde ce n-a avut. Jumatate din ce? Din ce n-a avut niciodata? Nu exista aceste datorii. Aveau dreptul, conform contractului, sa le transforme in actiuni. Conform legii aprobate de Parlament. Le-a transformat in actiuni. La revedere!", a incheiat Patriciu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.