Economic

Dolarul poate pierde pina la 10% din valoare in fata euro

Ziarul de Vrancea
5 oct 2010 570 vizualizări
Aprecierea monedei unice este generata de vinzarile masive de dolari de catre bancile din Asia si America Latina

Euro se va aprecia cu 10% fata de dolar pina la sfirsitul anului, depasind 1,5 dolari, din cauza vinzarilor masive de valuta americana in favoarea euro efectuate de bancile centrale din America Latina si Asia, estimeaza Faros Trading, firma care intermediaza tranzactii pentru fonduri de hedging. Institutiile financiare centrale din America Latina si Asia vor cumpara aproximtiv 1.200 de miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului pentru a limita aprecierea propriilor monede si a sustine exporturile, se arata in analiza Faros, citata de Bloomberg. Intrucit nu doresc sa pastreze plasamente in dolari, bancile vor vinde valuta americana pentru euro, yeni sau lire sterline. Analistii Faros au anticipat corect in iulie ca euro se va intari cu 6% in raport cu moneda SUA, pina la aproximativ 1,36 dolari. "Deprecierea dolarului vine de la bancile centrale din Asia, care vind dolari in fiecare zi pentru a scapa de achizitiile efectuate prin interventii pe piata. Ne asteptam ca deprecierea dolarului sa continue, iar euro sa se intareasca cu inca 10% in raport cu moneda americana", a afirmat Douglas Borthwick, seful divizie de trading la Faros. O depreciere de 10%, la peste 1.5 dolari pe euro ar aduce dolarul la cel mai scazut nivel incepind din decembrie 2009. Valuta americana a urcat pina la 1,187 dolari pe euro in iunie, cea mai buna cotatie din ultimii patru ani, din cauza temerilor legate de datoriile si deficitele bugetare ale unor state europene, ca Grecia, Spania sau Portugalia. Potrivit datelor Fondului Monetar International, 62,1% din rezervele valutare la nivel mondial constau din dolari la sfirsitul celui de-al doilea trimestru, in urcare de la 61,75 in martie. Cota euro a coborit la 26,5% in aceeasi perioada, de la 27,2%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.