Economic

Piedici puse fermierilor care vor subventii

Doina Ganea
5 oct 2010 776 vizualizări
Calitatea uneori indoielnica a datelor preluate in baza de date, lipsa asistentei din partea organelor locale in localizarea parcelelor si amplasarea acestora in blocuri fizice sint citeva dintre problemele pe care le au fermierii vrinceni in accesarea subventiilor u la aceasta se adauga si gradul de incarcare a lucratorilor APIA

Din suprafata agricola totala totala a judetului Vrancea de aproximativ 255.000 de ha, suprafata de 170.297 ha , adica 67%, a fost solicitata in anul 2010 pentru subventiile acordate unui numar 27.892 de fermieri. Numarul celor care acceseaza aceste fonduri europene ar putea creste daca n-ar exista o serie de probleme de natura organizatorica. De exemplu, amplasarea eronata a parcelelor creeaza mari probleme in etapele de efectuare a controalelor pe teren (clasice sau prin teledetectie) si a celor administrative constatindu-se foarte des discrepante intre schita parcelei din anexa grafica a cererii fermierului si amplasarea reala in teren a parcelei respective. "Implicatiile amplasarii eronate a parcelelor sint foarte grave pentru ca se soldeaza, de foarte multe ori, cu pierderea partiala sau totala a subventiilor pe parcela respectiva. Exista chiar situatii in care o parcela eronat amplasata poate conduce la situatia de neeligibilitate a intregii ferme, situatie in care fermierul nu incaseaza subventii nici pe celelalte parcelele corect amplasate", a spus directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru. Politica bancilor de a inchide conturile care nu au miscari o anumita perioada este o alta problema care creaza dificultati in efectuarea platilor deoarece, in general, micii fermieri nu utilizeaza in mod curent tranzactiile prin conturi bancare (de cele mai multe ori singurele tranzactii in cont fiind cele legate de subventie). Totodata, absenta documentelor de proprietate in zona montana si costurile mari ale intocmirii actelor de dezbatere a produce alte neplaceri in dovedirea utilizarii terenurilor de catre fermieri.


APIA se plinge de lipsa de personal


Directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Vrancea, Octavian Vieru, s-a plins la sedinta Colegiului Prefectural de insuficienta personalului agentiei. Aceasta in conditiile in care APIA a avut de suferit mai putin prin restructurarea posturilor si trimiterea angajatilor in somaj comparativ cu o alta institutie subordonata Ministerului Agriculturii, si anume DADR Vrancea, care a fost nevoita sa concedieze 65% din personal. Potrivit directorului Octavian Vieru, daca se are in vedere numai cererile de subventii pe unitatea de suprafata, gradul de incarcare a lucratorilor implicati in activitatea de preluare cereri, introducere in baza de date a acestora, controale efectuate pe parcursul autorizarii la plata etc. este de cca 250 de dosare pe lucrator in tarile vest-europene, iar in Romania acesta este de peste 500 dosare pe lucrator. "Acest deficit de personal a impus recurgerea, in perioadele de campanie, la solutii cum ar fi afectarea de personal din alte sectoare, din alte unitati sau chiar la personal angajat temporar, solutii care au afectat negativ calitatea actului de asistenta a fermierului, calitatea informatiilor preluate in cereri, corectitudinea, coerenta si consistenta datelor introduse in baza de date etc., personalul utilizat temporar in aceste activitati necunoscind implicatiile ulterioare majore ale unor erori aparent minore in fazele incipiente de instrumentare a cererilor", a precizat Octavian Vieru.

Seful APIA mai spune ca in procesul de preluare a cererilor fermierilor (indiferent de marime) se confrunta cu mai multe probleme in afara de insuficienta personalului agentiei, calitatea uneori indoielnica a datelor preluate in baza de date, lipsa asistentei din partea organelor locale (ingineri din primarii, agenti agricoli etc.) in ceea ce priveste localizarea parcelelor si amplasarea acestora in blocuri fizice. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.