Economic

Sindicalistii cer un salariu minim de 750 lei, Guvernul ofera cu 110 lei mai putin

Ziarul de Vrancea
4 oct 2010 456 vizualizări
Premierul spune ca nu poate accepta revendicari ale sindicatelor care depasesc posibilitatile economiei Guvernul nu poate accepta revendicari ale sindicatelor care sa depaseasca posibilitatile economiei, iar salariul minim va creste la un nivel stabilit si in functie de interesele patronatelor, a declarat premierul Boc, dupa discutia cu membrii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).

Presedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat dupa discutiile cu premierul, ca acesta s-a angajat ca pina pe 5 noiembrie sa promoveze o noua lege a dialogului social, dar si o lege a inspectiei muncii. Reprezentantii CSDR au discutat mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botis si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in urma intilnirii obtinind doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative. Potrivit acestuia, reprezentantii CSDR au obtinut promisiunea ca membrii de sindicat vor face parte din echipele de control ale Inspectiei Muncii, in acest sens urmind sa fie incheiate protocoale la nivel judetean. De asemenea, sindicalistii de la CSDR au reusit sa-l convinga pe premierul Emil Boc sa scoata din subordinea Ministerului Educatiei Consiliul national de pregatire a adultilor. Iacob Baciu a mai spus ca in cadrul discutiei s-a mentinut pozitia sindicalistilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, insa premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost insa acceptata. Sindicalistii au mai fost nemultumiti de coeficientii de salarizare si grila de ierarhizare, cele mai multe nemultumiri venind de la cei din invatamint, sanatate si cultura. "Premierul a dispus o reanalizare a coeficientilor la nivel de Ministerul de Finante si Ministerul Muncii", a declarat Baciu. In acest context, sindicalistii de la CSDR au precizat ca-si mentin calendarul de proteste anuntat pina acum. Vicepresedintele CSDR Aurel Cornea a reafirmat ca Federatia Sindicatelor Libere din invatamint va organiza in 5 octombrie, in Piata Victoriei, "un miting pentru salvarea invatamintului romanesc". Cornea, care este si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamint, a precizat ca negocierile pentru Legea salarizarii si pentru majorarea salariului minim pe economie vor continua saptamina viitoare si a mai spus ca i-a atras atentia premierului ca reforma in educatie este intirziata din cauza faptului ca Legea educatiei zace la Comisia de invatamint a Senatului.


Ajutoare de 10.000 de euro pentru tinerii intreprinzatori


Premierul a mai anuntat ca proiectul de act normativ in baza caruia tinerii intreprinzatori in virsta de pina la 35 ani vor beneficia de o serie de facilitati la initierea unei afaceri va fi discutat de Guvern in sedinta de saptamina acesta. Proiectul de act normativ, prevede ca tinerii intreprinzatori vor beneficia de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariati, angajati pe durata nedeterminata, si de un ajutor de stat in cuantum de cel mult 20% din valoarea proiectului pentru implementarea caruia a fost intocmit un plan de afaceri agreat de o entitate finantatoare (banca, institutie financiara nebancara, fond de garantare), dar nu mai mult de 10.000 euro. Tinerii antreprenori, cu o virsta de pina la 35 de ani, vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe linga tribunale, vor avea acces prioritar la inchirierea spatiilor pentru desfasurarea activitatii in cadrul structurilor de sprijinire a afacerilor - incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice si de software, iar angajatii si asociatilor vor putea accesa orice forma de instruire, informare si documentare in domeniul afacerilor, organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si de unitatile din subordinea sau in coordonarea acestuia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.