Economic

Firmele, taxate doar dupa facturile la utilitati sau tranzactiile bancare

Ziarul de Vrancea
1 oct 2010 555 vizualizări
ANAF lucreaza la elaborarea unor proceduri care vor sta la baza impozitarii in lipsa evidentelor fiscale sau contabile

ANAF va aplica din 2011 procedurile care permit stabilirea de obligatii suplimentare de plata pentru firme si in lipsa evidentelor fiscale sau contabile prin reconstituirea veniturilor si cheltuielilor, printre altele pe baza facturilor la utilitati sau tranzactiile bancare."Deocamdata sintem in faza de elaborare a metodologiilor si probabil de la 1 ianuarie 2011 vom incepem sa le punem in aplicare", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar. La inceputul acestui an, Guvernul a dat ANAF posibilitatea sa stabileasca obligatii suplimentare de plata si in lipsa evidentelor contabile sau fiscale, prin reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor, dupa modelul celorlalte tari membre UE care aplica astfel de metode. ANAF a publicat ieri un proiect de ordin care va stabili procedura si metodele utilizate pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor. In proiect sint mentionate cinci metode de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, respectiv metoda sursei si cheltuirii fondurilor, metoda depozitelor bancare si a fluxurilor de numerar, metoda marjei, metoda produsului/serviciului si volumului, precum si metoda patrimoniului net. Inspectia fiscala poate utiliza metodele indirecte ca procedura de control pentru stabilirea obligatiei fiscale in situatia in care se constata ca evidentele contabile sau fiscale ori declaratiile contribuabilului sint incorecte, incomplete, false, nu exista sau nu sint puse la dispozitie. La elaborarea proiectului, pentru utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, s-au avut in vedere si recomandarile expertilor Fondului Monetar International. Pentru stabilirea bazei de impunere pentru impozitele si taxele datorate bugetului general consolidat al statului, regula generala sau directa are in vedere veniturile si cheltuielile asa cum acestea sint inregistrate in evidentele contabile si fiscale. La utilizarea mtodelor indirecte pentru estimarea veniturilor si cheltuielilor, se pleaca, de principiu, de la un element al bazei de impozitare prezumat a fi corect, cum ar fi o factura de utilitati sau sumele existente sau tranzactionate prin intermediul conturilor bancare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.