Economic

14.000 de societati au intrat in anticamera mortii in primele opt luni

Ziarul de Vrancea
1 oct 2010 544 vizualizări
In comparatie, numarul dosarelor de insolventa deschise in 2007 a fost tot anul de numai 7.800

Aproximativ 14.000 de dosare de insolventa au fost deschise in primele opt luni, potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu, care considera ca acest numar nu va mai creste mult pina la sfirsitul anului. "Tematica insolventei a devenit extrem de actuala odata cu intrarea «pe nepusa masa» a crizei economice in Romania. Și pina atunci au existat cazuri de insolvente, dar numarul dosarelor deschise in 2007 s-a ridicat la circa 7.800 si a crescut anul trecut la aproximativ 20.000", a spus Stanescu, in cadrul seminarului "Insolventa - Solutii financiare. Solutii juridice". El a aratat ca pina la finele lunii august a acestui an au fost deschise circa 14.000 de dosare de insolventa si anticipeaza ca numarul acestora nu va mai creste foarte mult pina la finele lui 2010. "Probabil ca numarul dosarelor de insolventa deschise nu va mai creste foarte mult datorita unei situatii deosebite, generata de sistemul de stabilire a primul termen la tribunale. Pentru Bucuresti stiu ca pentru o cerere de deschidere a insolventei termenul care se fixeaza in tribunal este octombrie 2011 si probabil in foarte scurt timp se va ajunge sa se stabilesca pentru 2012", a explicat Stanescu. El a mentionat ca singurele cereri de intrare in insolventa care primesc un raspuns rapid sint cele facute de debitorii insasi, caz in care procedura se deschide in 5 zile, fara citarea partilor. Stanescu a aratat ca pentru prima jumatate a acestui an circa 45% din procedurile de insolventa au fost cerute de debitori. "Foarte multe dintre cererile debitorilor mentioneaza faptul ca doresc sa se reorganizeze si nu vom sti acum cite reorganizari sint reusite. Un plan de reorganizare dureaza circa trei ani potrivit procedurii, iar perioada se poate prelungi cu inca un an", a continuat Stanescu. Reprezentantul UNPIR a mai spus ca toata lumea este ingrijorata ca tot mai multe societati mijlocii si mari intra in insolventa, ceea ce inseamna inclusiv scaderea locurilor de munca. Stanescu a precizat ca in prima jumatate a anului trecut circa 2% din totalul dosarelor de insolventa vizau reorganizarea. "Acest procent a inceput sa creasca si va fi din ce in ce mai mare, probabil vom ajunge la 10%. Ținta este sa ajungem la media europeana, unde 70% sint falimente si 30% reorganizari", a mai spus reprezentantul UNPIR. El a mentuionat insa ca bancile doresc sa pastreze un ritm mai lent de intrare in insolvența. "(Bancile - n.r.) considera ca nu este indicat sa se mearga spre insolvența, gindindu-se probabil ca se va ajunge catre procedura falimentului și vor trebui sa provizioneze", a adaugat Stanescu. Potrivit acestuia, aproximativ 30.000 de firme din cele 900.000 existente in Romania se afla in insolventa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.